skip to Main Content

Ciuma roșie/Ciuma brună- formule de propagandă ideologică

La conferința de presă din 23 noiembrie a.c., vicepreședintele Senatului, domnul Titus Corlățean, a solicitat Institutului „Elie Wiesel” un răspuns public referitor la formula „ciuma roșie” (http://dambovita24.ro/senatorul-psd-de-dambovita-vicepresedinte-al-senatului-titus-corlatean-condamn-ferm-pnl-si-liderii-sai-pentru-ca-folosesc-propaga-si-incita-la-ura-si-la-violenta-folosind-simboluri-nazist/).

Institutul „Elie Wiesel” consideră că formula „ciuma roșie” și perechea sa „ciuma brună” fac parte din formulele propagandei ideologice utilizate în perioada interbelică și în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Ele desemnau, pe de o parte regimul stalinist de la Moscova și partidele comuniste europene, iar, pe de altă parte, regimurile fasciste din Italia și Germania precum și alte partide fasciste din Europa.

Spre deosebire de simboluri precum zvastica, salutul nazist, , promovarea de imagini care sugerează o posibilă asemănare cu Hitler etc., aceste sintagme nu poartă în sine încărcătura simbolică a crimelor împotriva umanității, ele fiind specifice unui limbaj politic cu puternice accente polemice.

 

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content