skip to Main Content

EUROPEAN HOLOCAUST RESEARCH INFRASTRUCTURE

Infrastructura Europeană de Cercetare a Holocaustului- proiect finanțat din fonduri europene H2020 (European Holocaust Research Infrastructure- project financed by European Union H2020-EU.1.4.1.2.- Integrating and opening existing national and regional research infrastructures of European interest, 2015-2019)

Începând din luna mai 2015, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” participă la cea de-a doua etapă a proiectului de cercetare European Holocaust Research Infrastracture (EHRI), finanțat din fonduri europene.

EHRI a fost lansat în 2010 având obiectiv facilitarea accesului prin metode digitale la materialele pe tema Holocaustului: fotografii, filme, obiecte de artă, documente de arhivă.

Cea de-a doua etapă a proiectului se desfășoară în perioada mai 2015-aprilie 2019 și va permite consolidarea acțiunilor întreprinse în prima fază, derulată în intervalul octombrie 2010-martie 2015. Astfel de activități prevăd: integrarea în portalul online EHRI a informațiilor privind arhivele despre Holocaust, dispersate în instituții din întreaga Europă și din afara regiunii; construirea la nivel transnațional și interdisciplinar a unei rețele de cercetători din domeniul Holocaustului, arhiviști și  experți în Digital Humanities.

În cadrul EHRI II acțiunile se vor concentra și pe utilizarea celor mai noi metode digitale în analiza și interpretarea cantităților mari de date din arhive și crearea unei rețele între cercetători și instituții care își desfășoară activitatea în zone care nu beneficiază de o infrastructură puternică pentru cercetarea în domeniul Holocaustului, în special în zona Europei de Sud-Est.

Institutul „Elie Wiesel” participă la lucrările programului european EHRI prin intermediul departamentului de cercetare care derulează o gamă largă de proiecte pe tema Holocaustului din România, beneficiind de finanțare națională și internațională, sau în parteneriat cu instituții din România sau din străinătate. În cadrul EHRI, Institutul Wiesel va fi implicat în activități privind extinderea programului, instruirea și educarea, coordonarea cu infrastructura de cercetare și noile metodologii aplicate în domeniul științelor socio-umane, identificarea și integrarea meta-datelor și  facilitarea accesului la arhivele proprii, timp de 10 săptămâni, în contextul coordonării resurselor la nivel transnațional.

Informații suplimentare despre European Holocaust Research Infrastructure și despre instituțiile implicate în proiect pot fi consultate pe website-ul oficial: www.ehri-project.eu

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” deține cea mai importantă și completă arhivă care conține documente oficiale referitoare la Holocaustul din România, precum și o bibliotecă unde pot fi consultate lucrări de specialitate pe această temă. În arhiva Institutului cercetătorii români sau din străinătate pot găsi peste 1 mil. de documente care provin din: Arhivele Naționale din România, Arhivele Guvernului, Arhivele Ministerelor, Arhivele Serviciilor Secrete sau Federația Comunităților Evreiești din România. De-a lungul timpului, peste 400 de studenți, masteranzi sau doctoranzi, cercetători naționali sau internaționali au accesat arhiva institutului și lucrările disponibile în cadrul bibliotecii.

Back To Top
×Close search
Search