skip to Main Content

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Marcată anual în data de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului readuce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat și au curmat vieți pe criterii arbitrare. Șase milioane de evrei au fost uciși în perioada Holocaustului, iar dintre aceștia, 1.500.000 erau copii.

Rememorarea acestor evenimente reprezintă un semn de respect față de victime, dar mai ales o responsabilitate. Responsabilitatea de a conștientiza pericolul și de a preveni tragedii similare generate de atitudini extremiste, existente indiferent de contextul temporal și cultural.

În perioada 24-27 ianuarie 2020, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a organizat o serie de activități cultural-educaționale în contextul comemorării internaționale a victimelor Holocaustului și a împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

Zilele Filmului „Memoria Holocaustului”– o alternativă la metodele clasice de cunoaștere, un program cultural care impulsionează publicul larg să descopere istoria Holocaustului din Europa și România dintr-o perspectivă diferită, prin arta cinematografică.

Cea de-a treia ediție a proiectului, organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, s-a derulat în perioada 24-26 ianuarie, la Cinema Muzeul Țăranului unde iubitorii de film și istorie au vizualizat o serie de documentare premiate cu Oscar, filme artistice și de animație.

Vineri, 24 ianuarie, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului a avut loc deschiderea oficială a evenimentului la care au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai Corpului Diplomatic, ai Comunității Evreilor din București și ai societății civile. Au transmis un mesaj în memoria victimelor: directorul Institutului „Elie Wiesel”, dl. Alexandru Florian, E.S. dl. Valery I. Kuzmin, ambasador al Federației Ruse, E.S. dl. Cord Meier-Klodt, ambasador al Republicii Federale Germane, doamna Tanya Collingrdige, Adjunct al misiunii în cadrul ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, doamna Tania Berg-Rafaeli, Adjunct al misiunii în cadrul ambasadei statului Israel și managerul Muzeului Național al Țăranului Român, dl. Virgil Nițulescu.

Din partea ambasadei Statelor Unite ale Americii a participat dl. Scott M. Kerin, International Computer Hacking & Intellectual Property Attorney Advisor: „Almost a lifetime has passed since the holocaust – and as we stand here today, it has been 75 years since the liberation of Auschwitz. And, as time has passed, though the scope of the death and destruction of the Holocaust has not diminished – the knowledge of what led to it unfortunately has. Intolerance, hatred, and anti-Semitism remain evils that exist within the world. […] In remaining vigilant, we must commit ourselves to ensuring that the stories of the Holocaust – the stories of the survivors and the victims – always live on – to be known, to be appreciated, and to be fully understood by current and future generations. The Holocaust can never simply be pages within a dusty history book left upon the shelf. The retelling of the stories – such as in the films created and shown during this festival – is an assurance that the forces of hatred, intolerance, and anti-Semitism will never control the world.”

Seria proiecțiilor a început cu L’Origine de la violence (2016) o dramă franco-germană inspirată din fapte reale, în regia lui Elie Chouraqui și s-a încheiat duminică, 26 ianuarie, cu filmul artistic Sobibor (2018) în regia lui Konstantin Khabenskiy.

Sâmbătă, 25 ianuarie și duminică 26 ianuarie, o serie de documentare au fost ecranizate: The Lady in Number 6: Music Saved My Life (2014), Numbered (2012), Dor de tine (2001).

În premieră în România, în cadrul proiectului a fost proiectat filmul de animație The Star of Andra and Tati (2018), o producție italiană în regia lui Alessandro Belli și Rosalba Vitellaro care prezintă experiența copiilor evrei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și introduce subiectul în sfera de înțelegere a tinerelor generații.

Luni, 27 ianuarie, la sediul Institutului „Elie Wiesel” a avut loc seminarul „Elie Wiesel și memoria Holocaustului” la care au participat 23 de elevi și cadrele didactice coordonatoare de la licee din București.Seminarul și-a propus să promoveze în rândul generațiilor de tineri memoria Holocaustului precum și combaterea intoleranței, rasismului, xenofobiei și antisemitismului.

„Copilăria și adolescența în Holocaust” a fost tema lucrărilor realizate de către elevii de liceu care au participat la competiție și care au prezentat în cadrul seminarului o serie de eseuri în limba română, engleză, franceză precum și lucrări de artă grafică & pictură.

Denisa Florina Alecsandru- Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”- Copilăria și adolescenta în Holocaust

Mara Valentina Rogojanu, Colegiul Național „Ion Neculce”- Prima zi de lagăr

Eva Victoria Ariton, Colegiul Național „Ion Neculce”- Împreună în libertate și în infern

Raluca Mihalache, Ștefan Vladimir Barb- Colegiul Național „Marin Preda”- Copilăria dincolo de garduri

Bucura Elena Bițeanu, Colegiul Național „Ion Neculce”- Inocență și ferocitate

Carla Manolescu, Liceul „Miguel Cervantes”- Moartea Speranței

Ionut Ciprian Mitran, Colegiul Național „Ion Neculce”- Martori tăcuți

Karina Niculae, Liceul „Miguel Cervantes”- Trenurile ororii

Maria-Bianca Martin, Colegiul Național „Ion Neculce”- Copilărie furată

Maria-Bianca Martin, Colegiul Național „Ion Neculce”- Drumul spre iad

Sabina Maria Nuta, Ccolegiul Național „Ion Neculce”- Dezumanizarea

Radu Andrei Cojocaru-Colegiul Național „Grigore Moisil”- Adolescența în Holocaust

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content