skip to Main Content

EUROPEAN HOLOCAUST RESEARCH INFRASTRUCTURE

A Digital Infrastructure. A Human Network

Infrastructura Europeană de Cercetare a Holocaustului- proiect finanțat din fonduri europene H2020 (European Holocaust Research Infrastructure- project financed by European Union H2020-EU.1.4.1.2.- Integrating and opening existing national and regional research infrastructures of European interest)

European Holocaust Research Infrastructure II (2015-2019)

Începând din luna mai 2015, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” s-a alăturat proiectului de cercetare European Holocaust Research Infrastracture (EHRI), finanțat din fonduri europene.

EHRI a fost lansat în 2010 având obiectiv facilitarea accesului prin metode digitale la materialele pe tema Holocaustului: fotografii, filme, obiecte de artă, documente de arhivă.

Cea de-a doua etapă a proiectului s-a derulat în perioada mai 2015-aprilie 2019 și a permis consolidarea acțiunilor întreprinse în prima fază, derulată în intervalul octombrie 2010-martie 2015. Astfel de activități au constat în: integrarea în portalul online EHRI a informațiilor privind arhivele despre Holocaust, dispersate în instituții din întreaga Europă și din afara regiunii; construirea la nivel transnațional și interdisciplinar a unei rețele de cercetători din domeniul Holocaustului, arhiviști și  experți în Digital Humanities.

În cadrul EHRI II acțiunile s-au concentrat și pe utilizarea celor mai noi metode digitale în analiza și interpretarea cantităților mari de date din arhive și crearea unei rețele între cercetători și instituții care își desfășoară activitatea în zone care nu beneficiază de o infrastructură puternică pentru cercetarea în domeniul Holocaustului, în special în zona Europei de Sud-Est.

Institutul „Elie Wiesel” participă la lucrările programului european EHRI prin intermediul departamentului de cercetare care derulează o gamă largă de proiecte pe tema Holocaustului din România, beneficiind de finanțare națională și internațională sau în parteneriat cu instituții din România sau din străinătate.

În cadrul EHRI II, Institutul Wiesel a fost implicat în activități privind extinderea programului, instruirea și educarea, coordonarea cu infrastructura de cercetare și noile metodologii aplicate în domeniul științelor socio-umane, identificarea și integrarea meta-datelor și facilitarea accesului la arhivele proprii, timp de 10 săptămâni, în contextul coordonării resurselor la nivel transnațional.

Activități derulate de Institutul „Elie Wiesel” în cadrul EHRI II

  • „Studierea Holocaustului în România – stadiul actual și tendințe”, 19-23 septembrie 2016 – seminar organizat în colaborare cu Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington în cadrul proiectului EHRI. La activitate au participat cercetători și arhiviști din Ungaria, Israel, Republica Moldova, Danemarca, Macedonia, Germania, Italia, Canada și România.
  • „Accesul online la documentele despre Holocaust: provocări etice și practice”, 6-8 iunie 2017 – seminar internațional organizat în cadrul programului EEHRI II, cu scopul de a facilita un schimb de experiență, cunoștințe, practici, perspective în privința infrastructurii de cercetare în domeniul Holocaustului, punând accentul pe accesul liber la arhive.
  • „Borderlands: Archives, Research and Education”, 6-7 martie 2018 – seminar internațional organizat în cadrul proiectului EHRI II. Cercetările și experiențele participanților prezentate au abordat probleme precum folosirea documentelor de arhivă cu privire la Holocaust în discursul istoriografic din Republica Moldova, folosirea arhivelor în proiectele educaționale despre Holocaust, aspecte privind memoria Holocaustului în România, Ucraina și Ungaria, analiza critică a documentelor proceselor criminalilor de război.
  • „Studierea Holocaustului în România – stadiul actual și tendințe”, 18-21 februarie 2019 – seminar internațional organizat în colaborare cu Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington în cadrul proiectului EHRI II. Participanți au fost doctoranzi, cercetători și arhiviști din Polonia, Ucraina, Uzbekistan, Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Grecia și România. Teme discutate: particularitățile Holocaustului din România, procesul criminalilor de război, negarea Holocaustului, prezentarea portalului EHRI. Totodată, loc vizite la Arhivele Naționale ale României și la arhivele CNSAS Popești Leordeni.

European Holocaust Research Infrastructure - Preparatory Phase (2019-2022)

European Holocaust Research Infrastructure- Preparatory Phase

Informații suplimentare despre European Holocaust Research Infrastructure și despre instituțiile implicate în proiect pot fi consultate pe website-ul oficial: www.ehri-project.eu

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” deține cea mai importantă și completă arhivă care conține documente oficiale referitoare la Holocaustul din România, precum și o bibliotecă unde pot fi consultate lucrări de specialitate pe această temă. În arhiva Institutului cercetătorii români sau din străinătate pot găsi peste 1 mil. de documente care provin din: Arhivele Naționale din România, Arhivele Guvernului, Arhivele Ministerelor, Arhivele Serviciilor Secrete sau Federația Comunităților Evreiești din România. De-a lungul timpului, peste 400 de studenți, masteranzi sau doctoranzi, cercetători

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content