Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța
Parte integrantă a comunității locale, începând cu 1940, evreii din Constanța au fost excluși din viața economică, supuși actelor de violență, muncii forțate, evacuați din oraș în lagărul de la Cobadin. Experiențe similare au trăit romii din județ, scoși din casele lor, deportați în Transnistria unde în condiții extreme, cei mai mulți dintre ei și-au pierdut viața. Poveștile lor de viață ne dezvăluie fragmente din trecutul îndepărtat al comunităților cărora le aparținem.
12 iunie 2023 – la Constanța a avut loc seminarul organizat de Institutul „Elie Wiesel” cu elevi de la Colegiul Militar „Alexandru Ioan Cuza” și Liceul Teoretic „George Călinescu”, în cadrul proiectului Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța.
Sub îndrumarea cadrelor didactice și în colaborare cu cercetătorii de la Institutul „Elie Wiesel”, elevii vor realiza scenariul pentru două dintre panourile expoziției de bandă desenată Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța care va aduce în atenția publicului fragmente din istoria comunităților locale de evrei și romi, din perioada Holocaustului în România.
Expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța” este organizată în cadrul proiectului Visualising The Past Through Graphic Novels.Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.
În Constanța, expoziția se desfășoară cu sprijinul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.
La realizarea panourilor de bandă desenată din Constanța au contribuit elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuaza”.
Ilustrator: Octav Ungureanu