skip to Main Content

DESPRE HOLOCAUST

Un podcast care ne arată ce nu trebuie să uităm!

Episodul 1: Despre stereotipuri și dizabilitățile pe care le provoacă!

Cum iau naștere și se perpetuează stereotipurile despre romi?

Este familia cuibul prejudecăților? Cum deconstruim stereotipurile? Ce rol au sistemul educațional și Biserica în procesul de formare a sistemului de valori prin care ne raportăm la cei pe care îi considerăm diferiți de noi? Este reconcilierea trecutului un prim pas spre vindecarea dizabilității sociale provocată de stereotipuri și prejudecăți?

Ana Bărbulescu și Ciprian Necula ne invită în noua serie a podcast-ului „Despre Holocaust” la un dialog onest despre stereotipuri și prejudecăți

Episodul 2 (1/2): Tribunalele Poporului. Despre responsabilitate, dreptate și justiție

Despre responsabilitate, dreptate și justiție

În cel de-al doilea episod din acest sezon, Marius Cazan și Emanuel Grec discută despre efortul statului român în primii ani după cel de-al Doilea Război Mondial, de a aduce în fața unei forme de justiție, pe cei vinovați pentru crimele comise în timpul Holocaustului din România. Un dialog despre contextul în care au apărut Tribunalele Poporului. Deseori contestate astăzi de cei care neagă Holocaustul ce au fost de fapt aceste instanțe speciale de judecată? Care a fost scopul lor? Când și cum au funcționat? Ce categorie de fapte au anchetat?

Episodul 2 (2/2): Tribunalele Poporului. Despre responsabilitate, dreptate și justiție

Despre responsabilitate, dreptate și justiție

Dialogul dintre Marius Cazan și Emanuel Grec continuă cu o discuție despre ASUMARE. Despre cum se raportează societatea din România de astăzi la trecutul traumatic al exterminării populației evreiești și rome în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Despre mituri, confuzii, distorsionări și promovarea memoriei publice a celor condamnați pentru crimele comise în timpul Holocaustului din România.

Episodul 3: Despre responsabilitate și asumare la 20 de ani de la lucrările Comisiei Wiesel

În urmă cu 20 de ani, România făcea un pas important spre asumarea responsabilității pentru atrocitățile comise de statul român în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 22 octombrie 2003, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România, prezidată de Elie Wiesel își începea activitatea.

De ce a fost nevoie de această comisie și cum au decurs lucrările ei?  Cum au fost implementate recomandările Comisiei? Cum se raportează societatea română, la douăzeci de ani de la acel moment, la trecutul traumatic al exterminării minorităților evreiești și rome din perioada Holocaustului?

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content