Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România
În luna octombrie 2018 se împlinesc 77 de ani de la unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria României. În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu declanșa faza finală a distrugerii în masă e evreilor din România și din teritoriile administrate. În iunie 1942, începea, de asemenea, deportarea romilor în Transnistria. Sute de mii dintre cei deportați au murit prin împușcare, din cauza frigului, a lipsei de hrană sau a bolilor epidemice.
Marți, 9 octombrie 2018, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului din România, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România inițiază o serie de activități pentru a aduce un omagiu celor care au suferit și au murit în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Seria activităților va începe la ora 10.00 cu o ceremonie de comemorare și depunere de coroane, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București. Reprezentanți ai Președinției, Camerei Deputaților, Guvernului, ai Corpului Diplomatic, ai comunității evreiești și ai societății civile sunt așteptați să participe la ceremonie.
De la ora 14.00, în Piața „Elie Wiesel, se va desfășura ceremonia pentru dezvelirea bustului lui Elie Wiesel. Supraviețuitor al lagărelor de la Auschwitz- Buchenwald, Elie Wiesel a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Bustul este realizat de sculptorul american Marc Mellon, iar ceremonia este organizată de Primăria Generală a Municipiului București, cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel”.
În aceeași zi, la Palatul Cotroceni, va avea loc proiecția filmului „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Evenimentul este organizat de către Administrația Prezidențială și Insitutul „Elie Wiesel”, prin bunăvoința regizorului. Filmul a fost premiat în această vară cu Globul de Cristal la Festivalul Karlovy Vary.
Serviciul Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39