skip to Main Content

Call for Application: seminar pe tema “Genocidul romilor”, 22-23 septembrie, Hotel Sheraton, București

PROIECT

Seminarul de instruire a profesorilor care va dura două zile va fi axat pe tema “GENOCIDE OF ROMA”/Genocidul romilor și își propune să contribuie la o mai bună cunoaștere a genocidului romilor în timpul celui de-al doilea război mondial, atrăgând atenția asupra istoriei, dar și asupra discriminării actuale a romilor. Atelierul oferă un istoric condensat, prezentarea generală a genocidului romilor în România și în teritoriile sovietice ocupate, unde soarta  romilor a variat de la o țară la alta în funcție de circumstanțele locale. Programul va include, de asemenea, cursuri privind metodologia de cercetare Yahad – In Unum și va oferi instrumente pedagogice suplimentare, menite să ajute la o mai bună înțelegere a cazurilor actuale de încălcări ale drepturilor omului.

Seminarul va avea loc în sălile de conferințe ale Hotelului Sheraton Bucharest (adresa: Calea Dorobantiilor, 5-7, Sector 1, Bucuresti) in perioada 22-23 septembrie 2018.

Ziua 1 de la 9.15 până la 16.30 / Ziua 2 de la 9.30 până la 13.00
(Se vor asigura micul dejun și masa de prânz în timpul seminarului)

 

 SELECȚIA PARTICIPANȚILOR

În urma unei competiției, vor fi selectați să participe la acest workshop profesori de istorie, dar  și absolvenți ai facultăților de Istorie și unităților pedagogice cu experiență didactică.

Pentru a participa la proiect, vă rugăm să trimiteți CV-ul și scrisoarea de motivație la urmatoarele adrese:
Costel Nastasie: n.valotty@yahoo.com|
Petre Matei: matei.petre.ro@gmail.com

Data limită de depunere a candidaturilor: 9 septembrie 2018.
Participanții vor fi anunțați despre rezultatele admiterii până în 14 septembrie 2018.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Seminarul va avea loc în limbile română și franceză, cu traducere simultană în română. Organizatorii acoperă costurile transportului (un bilet dus-întors, clasa economică, din localitatea de domiciliu-București (cu condiția unei participări integrale la eveniment). De asemenea, vor fi acoperite cazarea in camera duble (pentru participanții din afara Bucureștiului) și mesele în timpul seminarului.

ORGANIZATORI

Yahad-In Unum (“Împreună într-unul” în ebraică și latină) este o organizație non-profit din Paris fondată  în 2004 de către părintele Patrick Desbois dedicată identificarii sistematice și documentarea locurilor de execuții în masă comise împotriva evreilor și a romilor din Europa de Est. Prin cercetarea sa, bazată pe o metodologie unică, asociația a colectat 6.030 mărturii ale martorilor oculari și supraviețuitori ai execuțiilor în masă. Până în prezent, YIU a efectuat 143 de călătorii de cercetare în opt țări est-europene și a identificat 2.473 de locuri unde au avut loc execuții în masă.

Roma Dignity este o organizație non-profit fondată de tineri belgieni romi. Din 2011, a participat la documentarea genocidului romilor, în parteneriat cu Yahad – In Unum. Astăzi, în întreaga lume, o mare parte din populația romă continuă să trăiască în condiții materiale precare, suferind de pe urma discriminării și excluderii sociale. Asociațiile Roma Dignity și organizația parteneră  acesteia, Yahad – In Unum, depun eforturi pentru a combate discriminarea publică a romilor, din trecut, prezent si viitor.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România Elie Wiesel (INSHR-EW) este un institut de cercetare situat în București. Are mai multe departamente: cercetare și editare, educație și comunicare, bibliotecă și arhivă, administrație și contabilitate. INSHR-EW desfășoară proiecte de cercetare și coordonează activități de educație și comunicare. Are cea mai importantă și completă arhivă care conține documente oficiale despre Holocaust în România, precum și o bibliotecă specializată care conține literatură academică pe această temă. În arhiva Institutului, cercetătorii pot găsi peste un milion de documente care provin din principalele arhive relevante pentru Holocaustul din România, cum ar fi: Arhivele Naționale ale României, arhivele ministerelor, arhivele serviciilor secrete și ale Federației evreilor din România. Cercetătorii, atât români cât și internaționali, beneficiază de acces la fața locului la bibliotecă și arhivă; de la crearea Institutului, peste 400 de studenți, licențiați, masteranzi și doctoranzi, precum și cercetători naționali și internaționali au beneficiat de serviciile bibliotecii și arhivei. Institutul „Elie Wiesel” dezvoltă activități în domeniul educației (de ex. oferirea de formare în domeniul combaterii antisemitismului, xenofobiei și rasismului, oferă cursuri despre Holocaust pentru profesorii de istorie), organizează conferințe, seminarii, dezbateri publice.

Cu sprijinul Programului Europa pentru cetățeni al Uniunii Europene

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content