skip to Main Content
Imagini din trecut. Holocaustul în Timiș, 19 septembrie 2024

Joi, 19 septembrie, am inaugurat la Timișoara ultima expoziție din proiectul „Imagini din trecut. Holocaustul în România” un proiect care, timp de aproape doi ani, ne-a oferit șansa unei călătorii spre cunoaștere și descoperire; o călătorie pe care am făcut-o alături de parteneri și în primul rând alături de cadre didactice și elevi, cei care ne-au învățat că istoria nu este doar despre cifre și fapte, ci despre oameni, locuri, emoții și este mult mai aproape de noi decât am putea crede.

Dialogul de ieri, de la Comunitatea Evreilor din Timișoara, ne-a condus printre o varietate de teme, informații idei: despre ce însemna să fii evreu în perioada anilor ’40 în zona Banatului? Dacă simplu fapt de a fi evreu sau rom era un motiv pentru a deveni ținta măsurilor extremiste? Cât de obiectiv privim istoria? Cum ne raportăm la trecut și cum ne asumăm memoria?
Un dialog despre memorie și istorie.

La dialogul moderat de regizorul Florin Iepan au participat la dialog: Luciana Friedmann, președinte ale Comunității Evreilor din Timișoara, prof. Cosmin Hogea, Inspector Școlar General Adjunct, Timișoara, prof. Horațiu Suciu, director al Liceului Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj, prof. Marian Pleșa, Școala Gimnazială nr. 18, Timișoara, reprezentanți ai elevilor de la unitățile de învățământ amintite, care au participat la realizarea expoziției.
De asemenea, la vernisajul din Piața Uniri, Milena Mureșan, Consilier Superior, Primăria Timișoara a transmis mesajul din partea Primarului Municipiului Timișoara, Dominic Fritz.

Le mulțumim pentru participarea la dialog, mesajele transmise și sprijinul acordat realizării proiectului!

„Imagini din trecut. Holocaustul în Timiș” ne aduce mai aproape de experiențele evreilor și romilor din județul Timiș, din perioada Holocaustului. Poveștile lor de viață au fost ilustrate de Octav Ungureanu, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de Școala Gimnazială nr. 18 din Timișoara și Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Lugoj.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 19 noiembrie în Piața Unirii din Timișoara.

Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-timis/

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content