Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova
Istoria comunităților de evrei și romi din Prahova, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, îngropată în uitare, ne este descoperită prin intermediul benzilor desenate. Boicotarea afacerilor, distrugerea sinagogii, a școlii, sechestrarea și torturarea sunt doar câteva „imagini din trecut” care ilustrează contextul antisemit din Prahova, din toamna anului 1940. Separarea familiilor, evacuarea în lagărul de la Teiș, folosirea copiilor și a femeilor la muncă forțată, deportarea în Transnistria completează realității trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România.Un trecut îndepărtat, dar care este parte a istoriei comunităților cărora le aparținem.
26 aprilie 2023 – la Ploiești a avut loc seminarul organizat de Institutul „Elie Wiesel” la Colegiul Național „Nichita Stănescu”, în cadrul proiectului Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova.
Sub îndrumarea cadrelor didactice și în colaborare cu cercetătorii de la Institutul „Elie Wiesel”, elevii vor realiza scenariul pentru două dintre panourile expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova” care va aduce în atenția publicului fragmente din istoria comunităților locale de evrei și romi, din perioada Holocaustului în România.
Expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova” este organizată în cadrul proiectului Visualising The Past Through Graphic Novels.Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.
La realizarea panourilor de bandă desenată din Ploiești au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Nichita Stănescu”.
Ilustrator: Octav Ungureanu