skip to Main Content
Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului comemorată prin programul cultural „Zilele Filmului - Memoria Holocaustului”

În contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul „Elie Wiesel” în colaborare cu Institutul Goethe din București, Muzeul Național al Țăranului Român, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania în România și Independența Film organizează cea de-a cincea ediție a programului „Zilele filmului- Memoria Holocaustului”.

Ediția din acest an, va avea loc în perioada 25-28 ianuarie 2024 la Cinema Muzeul Țăranului. Vă propunem să vizionați producții artistice internaționale și documentare ce aduc în prim-plan rolul trecutului, importanța promovării memoriei și ne vorbesc despre cum Holocaustul și-a pus amprenta nu doar asupra victimelor/supraviețuitorilor, ci și asupra generațiilor care au urmat.

Joi, 25 ianuarie, începând cu ora 18:00, va avea loc deschiderea evenimentului la care sunt așteptați să participe reprezentanți ai Guvernului României, Administrației Prezidențiale și ai Corpului Diplomatic.

Herr Zwilling und Frau Zuckermann/ Domnul Zwilling și doamna Zuckermann deschide seria ecranizărilor din acest an. Producția lui Volker Koepp documentează viețile ultimilor doi supraviețuitori ai Holocaustului, născuți în Cernăuți. Dl. Ziwlling și dna. Zuckerman sunt cei care ne ajută să descoperim fragmente din istoria comunității evreiești din Cernăuți, în perioada Holocaustului și, totodată, ne vorbesc despre ce înseamnă să reiei viața după o astfel de tragedie sau cum s-au adaptat generațiile care au urmat.

Filmele programate să ruleze sâmbătă, 27 ianuarie pun accentul pe rolul memoriei și conștientizarea relației dintre trecut și prezent.

De la ora 16:00, tinerii, iubitorii de filme de animație în general, sunt invitați la Where is Anne Frank?/Unde este Anne Frank?, o animație care urmărește călătoria lui Kitty, prietena imaginară a Annei Frank. Kitty se trezește în Amsterdamul din zilele noastre și convinsă fiind că Anne trăiește, pleacă în căutarea ei, adresând noilor generații un mesaj plin de speranță și generozitate.

Everything is Illuminated/Totul este iluminat – o construcție atipică care abordează un registru ușor comic, ne aduce informații despre istoria comunităților de evrei, de pe teritoriul Ucrainei de astăzi, din perioada Holocaustului. Adaptare a romanului lui Jonathan Safran Foer, filmul artistic care rulează sâmbătă de la ora 18:00, ne ghidează spre conștientizarea conexiunii pe care o avem cu trecutul, spre înțelegerea faptului că istoria nu poate fi îngropată, iar dacă o ignorăm, riscăm să repetăm aceleași greșeli.

Duminică, 28 ianuarie începând cu ora 16:00, A Journey into the Holocaust/ O călătorie în adâncurile Holocaustului ne prezintă mărturii cutremurătoare despre atrocitățile care au distrus milioane de vieți, despre factorii care au favorizat producerea acestei tragedii, avertizându-ne în privința posibilității apariției unor altor genocide.

La Rafle/Razia, în regia lui Rose Bosch, difuzat la ora 18:00, încheie seria filmelor pe tema Holocaustului. Producția artistică narează povești de viață ale copiilor și familiilor de evrei din Paris, care în vara anului 1942, au fost arestați, trimiși în lagăre de concentrare de pe teritoriul Franței și ulterior la Auschwitz.

Accesul la eveniment este GRATUIT, dar este necesară rezervarea locurilor în prealabil pe Eventbook.ro

***
Zilele filmului „Memoria Holocaustului” este un proiect cultural inițiat în 2015 de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Ediția de anul acesta este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Goethe din București. Filmele sunt ecranizate cu sprijinul Ambasadei Republicii Germania în București și Independența Film.
Despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/zilele-filmului-memoria-holocaustului/

25 ianuarie 2024

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content