skip to Main Content
Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului comemorată prin programul cultural „Zilele Filmului - Memoria Holocaustului”

În contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul „Elie Wiesel” în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Goethe din București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania în România și Independența Film organizează Zilele filmului „Memoria Holocaustului”.

Cea de-a patra ediție a programului se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului în perioada 27-29 ianuarie 2022 și invită publicul larg să (re)descopere istoria prin intermediul artei cinematografice. Documentare și producții artistice internaționale aduc în discuție negarea Holocaustului și rolul memoriei, dilema și granița dintre iertare/înfăptuirea justiției/răzbunare și ne prezintă fragmente dintr-un trecut care uneori se dorește uitat.

Joi, 27 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, va avea loc deschiderea evenimentului la care sunt așteptați să participe reprezentanți ai Guvernului României, ai Corpului Diplomatic.

The Labyrinth of Lies/ Labirintul minciunilor în regia lui Giulio Ricciarelli este producția care deschide seria ecranizărilor din acest an. Acțiunea inspirată din fapte reale este plasată în Germania anului 1958, la mai bine de un deceniu după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial când viața părea să își reia un curs normal, iar amintirea celei mai mari tragedii era aproape uitată și se dorea îngropată în trecut. Un tânăr procuror idealist investighează cazul unui profesor dintr-o școală din Frankfurt, fost comandant în lagărul de la Auschwitz. Treptat descoperă istoria evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial , istorie pe care, la fel ca mare parte a celor din generația sa, nu o cunoștea, despre care cealaltă parte a societății nu vorbea sub pretextul că nu avea sens să răscolești trecutul.

Ziua de vineri, 28 ianuarie este dedicată documentarelor despre istoria Holocaustului din Europa și a Pogromului de la Iași, evenimente prezentate din perspectiva celor care le-au trăit și prin prisma generațiilor care au urmat.

Charging the Rhino/ Înfruntând Rinocerul rulează de la ora 18:00. Documentarul produs de Simcha Jacobovici, realizator de filme canadian, originar din România, reprezintă o relatare tulburătoare despre evenimentele trăite de evreii din Iași la finalul lunii iunie 1941.

The Accountant of Auschwitz / Contabilul de la Auschwitz în regia lui Matthew Shoychet este construit în jurul procesului lui Oskar Gröning. Cunoscut drept „Contabilul de la Auschwitz”, fostul membru SS este acuzat în 2015, la vârsta de 94 de ani, de complicitate la uciderea a 300.000 de evrei în lagărul de la Auschwitz. Documentarul prezintă mărturii ale supraviețuitorilor, fragmente din timpul procesului cu declarații ale lui Oskar Gröning și reacții vis-a-vis de punerea sub acuzare a acestuia.

Sâmbătă, 29 ianuarie începând cu ora 17:00, Phoenix în regia lui Christian Petzold prezintă povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Nelly, fostă deținută în lagărul de la Auschwitz, se întoarce la Berlin în încercarea de a-și recăpăta viața și află cine a predat-o naziștilor. În final, trebuie să aleagă între răzbunare și iertare.

The Persian Lessons/Lecții de persană, producția lui Vadim Perelman încheie programul filmelor pe tema Holocaustului. În 1942, un tânăr evreu este arestat și trimis într-un lagăr de concentrare în Germania. Scapă de execuție pretinzând că este iranian, dar acest fapt îl aduce într-o situație extrem de complicată: zi de zi, inventează o limbă pe care nu o cunoaște.

Accesul la eveniment este GRATUIT, dar este necesară rezervarea locurilor în prealabil pe Eventbook.ro

***
Zilele filmului „Memoria Holocaustului” este un proiect cultural inițiat în 2015 de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Ediția de anul acesta este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Goethe din București. Filmele sunt ecranizate cu sprijinul Ambasadei Republicii Germania în București și Independența Film.
Despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/zilele-filmului-memoria-holocaustului/

 

27 ianuarie 2022

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content