skip to Main Content

Bucureşti pe locul 3 în topul oraşelor antisemite?

Conform siteului de ştiri Hotnews.ro, care preia o informaţie de pe siteul de ştiri Times of Israel (https://www.timesofisrael.com/diaspora-ministry-unveils-system-for-tracking-online-anti-semitism/), ministrul israelian pentru Diaspora a afirmat că după monitorizarea experimentală timp de o lună a facebook şi twitter în engleză, arabă, franceză şi germană s-a constatat că Bucureştiul, Dnepropetrovsk (Ucraina) şi Santiago (Chile) sunt oraşele cele mai antisemite, fără a menţiona explicit un clasament.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” îşi exprimă rezerva asupra afirmaţiilor ministrului Naftali Bennett, atâta timp cât nu rezultă că monitorizarea s-a făcut şi asupra mesajelor în limba română.

Totodată, INSHR-EW informează că în baza unei monitorizări pe aceeaşi temă a atras atenţia asupra intensificării în ultimii ani a discursului antisemit în mediul online românesc şi în special pe reţelele de socializare folosite de către utilizatorii de limba română (https://www.inshr-ew.ro/ro/files/proiecte/DIU/DIU_social_media_1.pdf).  În ciuda angajamentelor şi eforturilor de combatere a discursului instigator la ură pe care cele mai mari platforme online de comunicare socială le fac la nivelul întregului spaţiu european rezultatele, în cazul României, arată că este nevoie de o abordare mai eficace. De-a lungul anului 2017 raportările pe care Institutul le-a făcut prin intermediul mecanismului de raportare oferit de facebook arată că mesajele antisemite în limba română întâlnite de noi sunt analizate cu mai mare seriozitate de către platformă, iar frecvenţa eliminării lor a crescut.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” consideră că este nevoie ca problema antisemitismului în spaţiul online să fie tratată cu mai multă responsabilitate, atât de către cei care administrează mijloacele informatice, cât şi de autorităţile statului care reglementează acest domeniu.

 

Vezi: comunicat INSHR_2018-01-29

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content