Comemorarea a 77 de ani de la Masacrul de la Jilava
“La 77 de ani de la asasinatele din padurea Jilava am fost azi martorii unui fapt de normalitate. Ce-i drept, o normalitate intarziata, dar cu atat mai semnificativa si incarcata de umanitate. In timp ce alte administratii locale se grabesc, poate si din necunoastere, sa ocupe spatiul public memorial cu falsi eroi (criminali de razboi sau lideri ai Miscarii legionare) in comuna Jilava administratia locala, iata ca a făcut un gest de onoare si a marcat locul in care 90 de evrei au fost omorati de legionari din ura antisemitismului instigator.
Multumesc, in numele institutului, domnului primar pentru ca a acceptat sa fie partener al acestui eveniment si sa contribuie la realizarea monumentului.
Ce a reprezentat Pogromul de la Bucuresti in logica sistemului de putere inaugurat in septembrie 1940 si care a continuat pina in august 1944? Pentru fascismul romanesc a fost ultima actiune de distrugere fizica a evreilor. Dupa ani de hartuire si agresiuni asupra evreului si a bunurilor sale, de cele mai multe ori intr-o deplina, dar tacita sustinere a unor institutii ale statului, pogromul a fost momentul maxim. Si asta doar pentru ca, in lupta pentru putere, dictatorul Ion Antonescu a scos Miscarea
Legionara in afara legalitatii, a dizolvat-o.
Pentru regimul criminal al lui Ion Antonescu crimele pe care astazi le-am comemorat au fost doar inceputul! Cand evreii erau masacrati Conducatorul statului nu a intervenit, mai mult, asa cum reiese din jurnalul de actualitati din epoca, a ascuns caracterul antisemit al crimei. El a inteles astfel ca exterminarea evreilor este posibila si nu va intampina rezistenta. Desigur nu se stia unde, cand si cum. Razboiul impotriva URSS a creat ocazia!
Fie ca acest colt de memorie sa contribuie la a face din noi, cei de astazi, oameni deschisi, lipsiti de prejudecati entice, rasiale, religuioase sau de gen”.
Alexandru Florian
Jilava – Ilfov, 21 ianuarie 2018