20 de ani de la Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, prezidată de Elie Wiesel
„O națiune sau o persoană poate găsi diverse modalități de a se confrunta cu propriul trecut, dar niciuna pentru a-l ignora”, Elie Wiesel, din mesajul de prezentare a Raportul Final al “Comisiei Wiesel”.
În noiembrie 2003, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România, formată din istorici, cercetători, profesori, din România, Europa, Statele Unite și Israel, reprezentanți ai comunității evreilor, romilor precum și a supraviețuitorilor, prezidată de Elie Wiesel, își începea activitatea de cercetare a istoriei Holocaustului din România. O istorie care până atunci, a fost trecută sub tăcere, ignorată, minimalizată sau negată.
Un an mai târziu, Comisia înainta președintelui României de atunci, Ion Iliescu, Raportul Final, care prezenta tragedia evreilor și romilor din România și teritoriile administrate, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Raportul sublinia rolul și responsabilitatea autorităților române în producerea acestei tragedii, formulând, totodată, o serie de recomandări în privința promovării memoriei și a istoriei acelor evenimente.
„De ce atât de mulți cetățeni au trădat umanitatea, a lor și a noastră, alegând să persecute, să chinuiască și să ucidă bărbați, femei și copii inocenți și fără apărare? […] de ce a așteptat România atât de mult pentru a se împăca cu propriul ei trecut? Toate aceste întrebări și multe altele legate de ele, toate pertinente și referitoare la acest subiect dureros, au fost studiate și explorate în profunzime, fără nici o rezervă sau parti pris. […] Pentru noi, aceasta a fost o misiune sacră: să onorăm adevărul prin amintirea
morților. Pentru ei este prea târziu; dar nu și pentru copiii lor și ai noștri”, Elie Wiesel.
Adoptarea Raportului, a însemnat asumarea oficială, de către Statul Român, a responsabilității pentru atrocitățile comise în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și, totodată, asumarea unui proces complex de promovare a memoriei prin educație, cercetare.
După 20 de ani, pe 5 noiembrie 2024, membrii ai “Comisiei Wiesel”, istorici, cercetători, reprezentanți ai Guvernului României, ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Corpului Diplomatic, ai societății civile s-au reunit în cadrul unei conferințe internaționale organizată de Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul „Elie Wiesel” pentru un dialog despre trecut, prezent și viitor. Un dialog despre realizările și provocările din ultimele două decenii la nivelul cercetării, educației, politicilor publice privind memoria Holocaustului; un dialog despre manifestările discursului instigator la ură și a extremismului în prezent; un dialog despre cum putem transmite către tânăra generație, lecțiile desprinse din istoria recentă și cum o putem încuraja să se implice în construirea unei societăți cu valori democratice, orientată spre umanitate.
Finalul conferinței a adus în atenția publicului un exemplu de implicare și promovare din partea tinerei generații prin prezentarea proiectelor video din cadrul concursului „Gen Z – Istorie, memorie, implicare” și premierea câștigătorilor: Tudor Stoica (Locul I, elev la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” din Brașov), Sara Burcea (Locul II, elevă în cadrul Liceului Internațional de Informatică, București), Alexandro Blaj (Locul III, elev în cadrul Colegiului Național „Ferdinand I”, Bacău).
Raportul Final al Comisiei Wiesel: https://www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf