Decorați și …. deportați
Acum 100 de ani, în aceste zile ale lunii martie, la Iaşi şi Chişinău se făceau pregătiri pentru ca Basarabia să se unească cu România, iar în 27 martie Sfatul Ţării consacra prin vot această hotărâre istorică. Institutul “Elie Wiesel” consideră că sărbătorirea Centenarului este un prilej să reflectăm critic, deopotrivă, la momentele luminoase din ultima sută de ani, cât şi la zonele întunecate ale istoriei ţării noastre. În Primul Război Mondial au luptat pentru România aproximativ 23.000 de evrei. Imediat după război, statul român le-a cinstit eroismul şi le-a acordat aceleaşi drepturi ca celorlalţi cetăţeni. Mai târziu însă, statul pentru care ei au luptat i-a lipsit de protecţie pe ei sau familiile lor sau chiar i-au deportat în Transnistria.
Iată cîteva extrase dintr-o listă întocmită de Legiunea de Jandarmi Moghilev (Transnistria) care cuprinde 260 de evrei care au luptat pentru România, au primit decoraţii şi onorurile cuvenite, iar în 1941-1942 erau închiși în ghetourile din Moghilev (sursa: USHMM, R.G. 31.004, Odessa Oblast Archive Records, rola 1, Ed. hr. No. 50)
O petiţie a unei evreice văduve de război adresată prefectului judeţului Neamţ în iulie 1941 în care cere eliberarea fiului său (orfan de război) din lagărul de internare (sursa: INSHR-EW, R.G. 25.004, Selected Records from the Romanian Information Service, 1936-1948, rola 2)