skip to Main Content

DESPRE ELIE WIESEL

Elie (Eliezer) Wiesel (1928-2016) a fost evreu-american de origine român, supraviețuitor al Holocaustului, scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist și un activist în drepturile omului. Dintre cele  57 de cărți pe care le-a scris, Noaptea este cel mai cunoscut și a avut priză la public încă de început.

Lucrarea Noaptea este bazată pe experiența și trăirile sale ca prizonier la Auschwitz, Buna și lagărele de concentrare de la Buchenwald, practic regăsind în paginile volumului o descriere autobiografică despre viața de acolo. Elie Wiesel a fost și președintele Consiliului Consultativ al ziarului Algemeiner Journal. În anul 1986 a fost distins cu  Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel „mesager pentru omenire”. Acest lucru datorită faptului că, prin lupta sa pentru a se împăca cu „experiența personală de umilire totală și de dispreț total față de umanitate afișate în lagărele de concentrare ale lui Hitler”, precum și prin nenumăratele „lucrări practice în cauza păcii”, Wiesel a transmis un mesaj puternic „de pace, ispășire și demnitate umană” omenirii. În anul 1996 a fot numit membru al Academiei de Artă și Literatură din România.

Sighetu Marmației, 30 septembrie 1928. Două elemente diferite, dar care au ceva în comun: pe Elie Wiesel.

Sighet, oraşul unde s-a născut şi a trăit până la vârsta de 15 ani, cel ce avea să devină un important om de cultură şi un neobosit militant pentru drepturile omului, combaterea rasismului, antisemitismului şi a negaţionismului.

30 septembrie 1928, data la care Elie (Eliezer) Wiesel  s-a născut, fiind singurul băiat și totodată al treilea copil dintre cei patru ai Sarei și Șlomo Wiesel. Familia Wiesel se ocupa de comerț, având o băcănie, aceasta fiind sursa lor de existență. Orașul Sighet, în acea perioadă avea o majoritate evreiască de 38,6%.

Elie Wiesel a început încă din copilărie, la sugestia tatălui său, să învețe ebraica. Asta cu atât mai mult cu cât, de mic a urmat studii religioase, aceastea făcându-se exclusiv în idiș și ebraică. În familia Wiesel se vorba în idiș, adesea citeau presă care era scrisă în germană, iar la bacănia familiei se vorbea, în funcție de cum o impunea situația, maghiară și română.

Dictatul de la Viena din 1940 a fost unul dintre momentele decisive în viața lui Elie Wiesel. Practic, atunci guvernul român Gigurtu a cedat nord-vestul Ardealului. Cu alte cuvinte, regiunea în care trăia familia Wiesel a devenit o parte din Ungaria.

Un alt moment care și-a pus amprenta asupra lui Elie Wiesel a fost cel, când, în timpul studiilor gimnaziale pe care le urma la Oradea, a fost exmatriculat din cauza legilor cu caracter antisemit din învâțământul public maghiar.

La vârsta de 15 ani identitatea i-a fost asociată cu numărul A-7713. Ce înseamnă acest lucru? În aprilie 1944, Elie alături de întreaga sa familie a fost internat într-un lagăr de concentrare. O lună mai târziu, pe 16 mai  1944, cu toții au fost tansportați la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde i s-a tatuat pe brațul stâng numărul A-7713.

În lagăr, femeile erau separate de bărbați și astfel, imediat după ce au ajuns acolo, mama și sora sa, în vârstă de 7 ani, au fost despărțite de restul familiei, Elie și cu tatăl său ramânând împreună și fiind obligați să facă muncă silnică în fabrica ce aparținea complexului Auschwitz III Monowitz, Buna-Werke. Mai târziu a aflat că cele două fuseseră exterminate.

Tatăl lui Elie Wiesel nu a rezistat prea mult și în timp ce Armata Roșie se îndrepta spre Auschwitz, iar deținuții evreii au fost trimiși în „Marșul Morții” spre lagărul Buchenwald, a murit de extenuare, dizenterie și inaniție.

Elie, însă, a supraviețuit și la 11 aprilie 1945, grav bolnav, inanizat și în depresie, a fost eliberat de către armata americană. S-a stabilit la Paris unde a studiat, la Sorbona, literatură, psihologie și filizofie. În tot acest timp s-a întreținut predând lecții de ebraică și dirijând corul unei sinagogi. Tot la Paris și-a făcut și debutul în jurnalism, inițial în presa scrisă, în ziarele evreiești-franceze, mai apoi ajungând reporter, în limba ebraică, la cel mai mare ziar israelian. Parisul a mai însemnat pentru Elie Wiesel și regăsirea cu cele două surori mai mari, care erau într-un orfelinat francez.

Elie Wiesel și una dintre surorile sale s-au stabilit în America, iar cealaltă la Montreal, Canada.

Laureat al premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel a fost întotdeauna în primele rânduri pentru a condamna acţiunile criminale ale guvernelor nedemocrate, pentru a stopa acţiuni de distrugere a unor comunităţi etnice în Europa, Africa sau Asia.

După 1990 a dorit mult să contribuie la rescrierea corectă a tragediei evreilor din România, să se implice în diminuarea mesajului negaţionist pe spaţiul public. De asemenea, a fost alături de cei care şi-au propus aducerea ţării noastre în spaţiul occidental nu numai instituţional, ci în primul rând, prin reconstrucţia mentalităţilor.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” reiterează astăzi că personalizarea pe care am obţinut-o prin acordul lui Elie Wiesel, ne onorează şi totodată ne obligă să fim consecvenţi şi creatori pentru a realiza obiectivele noastre. În acest sens, avem întreaga disponibilitate de a dezvolta proiecte locale, regionale sau internaționale cu orice Instituție ori persoane care doresc acest lucru, astfel încât memoria victimelor Holocaustului să stimuleze dialogul diversităţii şi să cimenteze atitudini civice responsabile şi democrate.

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content