skip to Main Content

Evreii din România. Au fost 756.930, au rămas 3271

Joi, 1 noiembrie 2018, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează conferința „Evreii din România: 756.930 / 3.271 => – 99,56%”. Evenimentul aduce în discuție istoria comunității evreiești din România, în ultimii o sută de ani, un parcurs exprimat simbolic prin ecuația de mai sus; au fost șapte sute cincizeci și șase de mii de evrei (1930) şi au rămas trei mii (2011).

În perioada interbelică, România avea, raportat la mărime, a treia comunitate evreiască din Europa, după Polonia și URSS. Episoadele istorice derulate în anii care au urmat și-au pus amprenta în mod radical asupra existenței acestei minorități naționale, minoritate care a influențat modernizarea economică, instituțională și culturală a României.

Perioadele majore traversate de această comunitate în ultimul secol, începând de la criza identitară a evreilor până la antisemistismul și memoria Holocaustului astăzi, influențate de episoade cheie din istoria României, sunt redate în temele conferinței. La prezentarea și clarificarea acestor subiecte vor particia și Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington și Michael Shafir, prof. univ. emeritus, membru în comitetul științific al Institutului „Elie Wiesel”.

Conferința se adresează istoricilor, cercetătorilor în domeniu, cadrelor didactice, studenților, dar și publicului larg interesat de subiect. Evenimentul se va desfăşura la sediul SNSPA din Bd. Expoziției, nr. 30A, parter, Sala Multifuncțională, începând cu ora 09.30.

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content