skip to Main Content
Imagini din trecut. Holocaustul în Botoșani, 17 iunie 2023

Imagini din trecut. Holocaustul în Botoșani
17 iunie 2023

 

Week-end-ul acesta am continuat călătoria prin care descoperim #poveștideviață din perioada Holocaustului, la Botoșani. Ni s-au alăturat cadre didactice, membri ai comunităților locale de evrei și romi, locuitori ai orașului dornici să descopere istoria @ALTFEL a comunității în care trăiesc și elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani care au lucrat la realizarea expoziției de bandă desenată.

Am participat împreună la un dialog despre forme alternative prin care încurajăm cunoașterea istoriei și promovarea memoriei victimelor, evrei și romi și a Holocaustului din România; despre modul în care stereotipurile influențează încrederea pe care o avem în oameni, în timp ce deschiderea de a-l cunoaște pe cel de lângă noi ar putea restabili un echilibru; despre contextul istoric și cel actual în care manifestări extremiste ne arată de ce este important să nu uităm.

La dezbaterea moderată de jurnalistul Răzvan Chiruță au participat: Dorin Dobrincă, istoric, Mihaela Țăranu, psiholog și consilier școlar la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, Ana Bărbulescu și Marius Cazan de la Institutul „Elie Wiesel”, Ioana Coșoreanu și Matei Vesel, reprezentanții elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu.”.

La inaugurarea expoziției ne-au fost alături și: Doina Fedorovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc, Inspector Școlar General, Botoșani, Diana Haralamb, Inspector Școlar pentru Arte, Fredi Goldenberg, președinte al Comunității Evreiești din Botoșani, Jupiter Borcoi, reprezentantul Asociației Comunităților Marginalizate, Loredana Ciobanu, profesor coordonator de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Imagini din trecut. Holocaustul în Botoșani este expusă în Botoșani, Pietonalul Unirii, până la data de 18 august 2023.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. În Botoșani, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Asociația Comunităților Marginalizate.

Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale colegiului.

Benzile desenate pot fi vizualizate și aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-botosani/

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content