skip to Main Content
Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj, 4 iunie 2024

În data de 4 iunie am inaugurat la Cluj o expoziție care ne vorbește despre trecut; despre supraviețuire, despărțiri, dureri, pierderi, toate aparținând unui trecut în fața căruia, de cele mai multe ori, preferăm să închidem ochii.

Dar cel mai important, am participat la un dialog emoționant care ne-a arătat că tinerii, copiii, văd istoria dintr-o altă perspectivă – una practică, lucidă. Dialogul la care am luat parte a fost despre istorie, memorie, despre ce înțelegem din trecut, despre faptul că Holocaustul nu este doar istoria celor marginalizați, ci a noastră, a tuturor. Este reflexia modului în care ne raportăm la cei pe care îi considerăm diferiți.

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz ne-au învățat ce înseamnă să fii diferit, că diferiți suntem cu toții, dar găsim calea spre dialog dacă ne dorim. Le mulțumim în mod special pentru dăruire, implicarea în proiect și prezența lor astăzi, alături de noi.

Le mulțumim, de asemenea, cadrelor didactice și elevilor de la Colegiul Național „George Barițiu” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” pentru contribuția valoroasă la realizarea expoziției.

Mulțumiri se îndreaptă, de asemenea, către partenerii și invitații care ne-au sprijinit în realizarea proiectului: prof. Zoltan Tibori Szabo, prof. Alexandru Laszlo, inspector Hadrian Arion, Ruxandra Hureazean jurnalist.

„Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj” ne aduce mai aproape de experiențele evreilor și romilor din județul Cluj, din perioada Holocaustului. Poveștile lor de viață au fost ilustrate de Octav Ungureanu, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la liceele amintite.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Până pe 4 august 2024, poate fi vizionată pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 8 din Cluj-Napoca.

Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-cluj/ 

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content