skip to Main Content
Comunicat de presă: inaugurare expoziție de bandă desenată la Cluj-Napoca

Imagini din trecut. Holocaustul în Cluj.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Cluj-Napoca, lansează o expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor și romilor din județul Cluj, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În urmă 𝐜𝐮 𝟖𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, în 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟏𝟓 𝐦𝐚𝐢 – 𝟕 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟒𝟒, de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), 𝟏𝟑𝟏.𝟔𝟑𝟗 𝐞𝐯𝐫𝐞𝐢 au fost deportați la Auschwitz-Birkenau. Peste 16.000 dintre aceștia erau din județul Cluj, din localități precum Cluj-Napoca, Borșa, Hida, Huedin, Gherla.
De pe raza județului Cluj rămasă sub adiministrație românească, în septembrie 1942, 270 de romi au fost deportați în Transnistria.

„Imagini din trecut. Holocaustul din Cluj” este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

Marți, 4 iunie, de la ora 18:00, la Sala Simone Veil a Facultății de Studii Europene a UBB, publicul larg este invitat la un dialog despre istorii locale, urmat de la ora 19:30 de inaugurarea expoziției de bandă desenată, ilustrată de Octav Ungureanu după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz.

Vor participa la dialog:

Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.
Ruxandra Hurezean, jurnalist, senior editor.
Hadrian Arion – inspector școlar Istorie/Socio-Umane, Inspectoratul Școlar Județean Cluj
Prof. Alexandru Laszlo, Colegiul Național „George Barițiu”,
Reprezentanți ai elevilor și cadre didactice de la Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Moderator: Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫, 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, 𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚̂𝐧𝐝 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐢𝐜𝐢: https://forms.gle/PTxDiAvfAN9ZmN3T8

***

„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 România” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Detalii despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/visualising-the-past-through-graphic-novels-holocaust-remembrance-in-romania-imagini-din-trecut

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content