Istoria nu se desfășoară și nu se cunoaște doar în sala de clasă. Istoria o descoperim ascultându-i pe cei de lângă noi, ascultându-le poveștile de viață, mărturiile, amintirile. Istoria Holocaustului din România încă reprezintă pentru mulți dintre noi, o necunoscută, un fenomen pe care îl trecem prea ușor cu vederea, proiectându-l într-un spațiu îndepărtat. Dar aceste istorii s-au întâmplat aici, lângă noi, în București, Botoșani, Iași, Suceava, Târgu Jiu…Constanța. Astăzi, în cadrul întâlnirii cu elevii, cadrele didactice și locuitori ai orașului Constanța am vorbit despre istoria evreilor și romilor care s-au născut, au trăit în județ, au fost parte integrantă a comunităților locale, dar au fost persecutați, exterminați, pentru simplu fapt că au fost considerați ALTFEL.
Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța vorbește despre dramele, durerile, pierderile trăite de evreii și romii din județ și despre o istorie a județului Constanța. Vă invităm să o descoperiți! Expoziția se află în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și poate fi vizionată până la data de 29 noiembrie 2023.
La dialogul de astăzi, moderat de jurnalistul Răzvan Chiruță, au participat: conf. Univ. dr. Daniel Citirigă, Prodecan, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Paula Iordan, prof. la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța, Ana Bărbulescu de la Institutul „Elie Wiesel”, și reprezentanții elevilor de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. În Constanța, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” și cu sprijinul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale unităților de învățământ amintite.
Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-constanta/