Imagini din trecut. Holocaustul în Dâmbovița
21 septembrie 2023
„Nu voi uita niciodată cum arată țeava unui revolver. Aveam 7 ani” ne împărtășea Edit Konigsberg în cadrul întâlnirii de ieri, 21 septembrie, la Târgoviște. O întâlnire la care ne-au fost alături elevi, cadre didactice de la licee și școli gimnaziale din Târgoviște, locuitori ai orașului, curioși să descopere istoria comunității din care fac parte, povești de viață precum cea a supraviețuitoarei Edit Konigsberg. Avea 7 ani când a fost exmatriculată din școală pentru simplu fapt că era evreică și când tatăl împreună cu frații și unchiul său au fost duși pe jos, din Ploiești unde locuiau, în lagărul de muncă forțată de la Teiș (Târgoviște). Cele peste opt decenii care au trecut nu au șters durerea și amintirea evenimentelor trăite, aduse mai aproape de noi prin intermediul benzilor desenate și a expoziției „Imagini din trecut. Holocaustul în Dâmbovița”.
La dialogul moderat de jurnalistul Răzvan Chiruță au participat: Silviu Marian Miloiu, prof. univ. la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Emilia Elena Lixandru, prof. la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște, Ana Bărbulescu de la Institutul „Elie Wiesel”, Jesica Mereuță și Diana Ștefan reprezentantele elevilor de la Colegiul Național „Constantin Carabella.”
„Imagini din trecut. Holocaustul în Dâmbovița” este expusă în Tîrgoviște, str. Piața Revoluției, până la data de 21 noiembrie 2023.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. În Târgoviște, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Colegiul Național „Constantin Carabella”.
Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale colegiului.
Benzile desenate pot fi vizualizate și aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-dambovita/