skip to Main Content
Comunicat de presă: inaugurare expoziție de bandă desenată la Târgoviște

Holocaustul din România în benzi desenate. Povești de viață ale evreilor și romilor din Dâmbovița într-o expoziție realizată cu ajutorul elevilor din Târgoviște.

„Imagini din trecut. Holocaustul din România” este un proiect care ne apropie de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

Peste 1.200 de evrei au fost internați, în lagărul de la Teiș, în vara și toamna lui 1941. Toți erau bărbați, iar singura lor vină era că s-au născut evrei. Au ajuns în lagărul de muncă doar pentru că, dintr-o dată, autoritățile române au decis să scape de ei.

Da, ați citit bine, la Teiș a funcționat un lagăr pentru evrei.

Știați că romii din Dâmbovița au fost deportați în Transnistria și mulți au pierit acolo? Holocaustul a avut loc aici iar efectele sale se resimt până astăzi.

Nimeni nu garantează că greșelile și abuzurile trecutului nu s-ar putea repeta. Tocmai de aceea este important să ne amintim, este esențial să știm, este decisiv să înțelegem.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România vă invită pe 21 septembrie, de la ora 17.00, la hotel Valahia, din Târgoviște, să ne amintim și să înțelegem tragedia evreilor și romilor din județul Dâmbovița, prin cuvinte și prin imagine.

Vor dialoga cu voi:

  • Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ și conferențiar universitar, Universitatea din București
  • Silviu Marian Miloiu, profesor universitar, Universitatea “Valahia”, Târgoviște
  • Emilia Elena Lixandru, profesor de istorie, Colegiul Național “Constantin Carabella”, Târgoviște
  • Jesica Mereuță și Diana Ștefan, eleve la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște

Moderator: Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub.

De la ora 18:30 vă invităm în Strada Piața Revoluției pentru a participa la vernisajul expoziției „Imagini din trecut. Holocaustul în Dâmbovița”.

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫, 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, 𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚̂𝐧𝐝 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐢𝐜𝐢:
https://bit.ly/45VdsLg

***

„𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 România” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

Detalii despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/visualising-the-past-through-graphic-novels-holocaust-remembrance-in-romania-imagini-din-trecut

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content