Uneori, istoria pare să rămână captivă în cărți, iar informațiile despre trecut iau forma unor povești îndepărtate în timp și spațiu.Holocaustul însă nu este o poveste sau doar o lecție din manualul de istorie. Holocaustul este realitatea trăită de cei persecutați pentru simplu fapt că au fost considerați ALTFEL.
Puțini sunt, probabil, cei care știu că Holocaustul este parte din istoria județului Gorj; că în lagărul din Târgu Jiu au fost aduși mii de evrei din județele Bucovinei și Moldovei; că aceștia au fost ulterior deportați în Transnistria unde mulți și-au pierdut viața datorită condițiilor de trai inumane; că de pe raza județului au fost deportați și 259 de romi, dintre care 147 erau copii.
„Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj” vorbește despre această parte mai puțin cunoscută a istoriei. Vă invităm să o descoperiți! Expoziția se află în Piața Prefecturii din Târgu Jiu și poate fi vizionată până la data de 23 ianuarie 2024.
Despre istorie și memorie am vorbit joi, 23 noiembrie, la evenimentul de inaugurare a expoziției. La dialogul moderat de jurnalistul Răzvan Chiruță, au participat: Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Marcela Mrejeru, inspector școlar general, Gorj, Adriana Peptan, profesor la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Ana Bărbulescu de la Institutul „Elie Wiesel”, și reprezentanții elevilor de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. În Gorj, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”.
Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale unităților de învățământ amintite.
Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-gorj/