Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj
Pentru evreii din Bucovina de Sud și din Moldova (satele dintre Siret și Prut), Târgu Jiu a fost locul în care, începând din iunie 1941 până în toamna anului 1941 au îndurat condiții inumane de trai și de muncă. Pentru mulți dintre ei, după Târgu Jiu a urmat un parcurs la fel de sinuos. Vapniarca, Râbnița, Grosulovo, simple denumiri pentru noi, sunt simbolurile durerii, a frigului, foametei, bolilor trăite de evreii deportați din lagărul de la Târgu Jiu în Transnistria.
Transnistria este locul în care și romii din județul Gorj au fost deportați și au trăit în condiții greu de exprimat.
Poveștile lor de viață, ilustrate, ne arată o față diferită a istoriei, o istorie care ne vorbește despre ce se întâmplă atunci când uităm că cei de lângă noi sunt oameni și uităm să fim oameni.
28 septembrie 2023 – la Târgu Jiu a avut loc seminarul organizat de Institutul „Elie Wiesel” cu elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Magheru”, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”.
Sub îndrumarea cadrelor didactice și în colaborare cu cercetătorii de la Institutul „Elie Wiesel”, elevii vor realiza scenariul pentru două dintre panourile expoziției de bandă desenată Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj care va aduce în atenția publicului fragmente din istoria comunităților locale de evrei și romi, din perioada Holocaustului în România.
Expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj” este organizată în cadrul proiectului Visualising The Past Through Graphic Novels.Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.
În Târgu Jiu, expoziția se desfășoară cu sprijinul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.
La realizarea panourilor de bandă desenată din Gorj au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”.
Ilustrator: Octav Ungureanu