skip to Main Content
Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș, 3 iunie 2024

„Dacă închid ochii, încă văd Sighetu așa cum era… până să se lase noaptea peste noi toți” – Elie Wiesel.

O noapte lungă și grea sunt și uitarea, ignoranța, nepăsarea. Dincolo de măsurile discriminatorii, rasiale, extremiste, indiferența celor care au asistat pasivi și le-au acceptat, a contribuit decisiv la distrugerea a milioane de vieți în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Expoziția pe care am inaugurat-o în data de 3 iunie în Baia Mare are rolul de a ne ajuta să nu uităm, de a ne încuraja să descoperim. Despre cât de bine cunoaștem istoria locală, despre cum influențează proximitatea perspectiva asupra istoriei și cum ne ajută să o descoperim am discutat cu elevi, cadre didactice, locuitori ai orașului Baia Mare, în cadrul evenimentului de lansare a expoziției „Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș”.

Au participat la dialog și la vernisaj: primarul orașului Baia Mare, Doru Dăncuș, Robert Cotos, președinte ale Asociației Maramureș Heritage, reprezentanți ai Inspectoratului Județean Maramureș, Adrian Bledea, director adjunct și Maria Bolchiș, prof. de istorie de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Alexandra Chira, prof. de istorie la Colegiul de Arte Baia Mare, Bianca Băban și Oana Radu alături de colege și colegi de la liceele amintite.

„Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș” este o expoziție de bandă desenată care ne aduce mai aproape de poveștile de viață ale evreilor din județul Maramureș, din perioada Holocaustului. Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

În Maramureș, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare, cu sprijinul Inspectoratului Județean Maramureș, al Asociației Maramureș Heritage, al Fundației Sighet Tarbut. Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale unităților de învățământ amintite.

Expoziția poate fi vizitată în Piața Cetății din Baia Mare până la data de 3 august 2024.

Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-maramures/

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content