Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș
Ultimul tren cu evrei a plecat din Sighet la 21 mai 1944 – un moment culminant al măsurilor antisemite la care a fost supusă comunitatea evreiască din Maramureș în anii ce au urmat în mod special Dictatului de la Viena. Povestea familiei Wiesel, deportată în acest transport, ne amintește de ororile din lagărul Auschwitz-Birkenau, de tragediile, dezumanizarea la care au fost supuși cei considerați „vinovați” pentru a că au fost ALTFEL.
25 martie 2024 – la Sighet și Baia Mare a avut loc seminarul organizat de Institutul „Elie Wiesel” cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul de Artă din Baia Mare și Liceul Teoretic “LEŐWEY KLÁRA”, Sighetu Marmației, în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș”.
Sub îndrumarea cadrelor didactice și în colaborare cu cercetătorii de la Institutul „Elie Wiesel”, elevii vor realiza scenariul pentru două dintre panourile expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș” care va aduce în atenția publicului fragmente din istoria comunității locale de evrei, din perioada Holocaustului din Europa și România.
Expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș” este organizată în cadrul proiectului Visualising The Past Through Graphic Novels.Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.
În Maramureș, expoziția se desfășoară cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, al Asociației Maramureș Heritage, al Fundației Tarbut din Sighetu Marmației.
La realizarea panourilor de bandă desenată din Maramureș au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare, Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației.
Ilustrator: Octav Ungureanu