Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova
15 iunie 2023
Aseară, la Ploiești, am inaugurat prima expoziție de bandă desenată din cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în România”. Ne-am bucurat de prezența elevilor de la Colegiul Național „Nichita Stănescu” care au lucrat la realizarea panourilor de bandă desenată, de prezența colegilor și prietenilor lor, curioși să participe la o #lecțiedeistoriealtfel. Ne-au fost alături profesori de istorie, membri ai comunității evreiești din Ploiești și locuitori ai Ploieștiului interesați să descopere istoria orașului lor.
Am luat parte împreună la un dialog despre importanța cunoașterii istoriei în toate formele ei, cu părți bune și altele întunecate, istoria celor care sunt parte a comunităților noastre, evrei și romi; despre rolul educației istorice în formarea valorilor civice; despre contextul actual și cât de ușor se poate aluneca spre discriminare, segregare și excluderea celui care este ALTFEL decât noi.
La dezbaterea moderată de jurnalista Flavia Drăgan au participat: Ana Bărbulescu și Alexandru Florian de la Institutul „Elie Wiesel”, Ion M. Ioniță, redactor șef la revista Historia, Alexandru Niculescu, reprezentantul elevilor de la Colegiul Național „Nichita Stănescu”, Adela Herdan, președinte al Comunității evreiești din Ploiești.
În deschiderea expoziției au transmis, de asemenea, un mesaj: Mariana Sima, profesor coordonator, Colegiul Național „Nichita Stănescu” și Octav Ungureanu, ilustratorul benzilor desenate expuse.
Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova este expusă în Parcul Central din Ploiești, în apropierea Palatului Culturii și va putea fi vizionată până la data de 16 august 2023.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. În Ploiești, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Colegiul Național „Nichita Stănescu”.
Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale colegiului.
Benzile desenate pot fi vizualizate și aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-prahova/