skip to Main Content
Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu, 25 noiembrie 2023

Citim în cărți, învățăm la lecțiile de istorie, dar cât de bine cunoaștem, de fapt, trecutul comunităților din care facem parte? Câți dintre noi cunosc faptul că istoria comunităților de evrei și romi din județul Sibiu se intersectează cu istoria Holocaustului din România? Că în perioada Statului Național Legionar, cei peste 1300 de evrei din Sibiu au fost jefuiți, maltratați, excluși din viața economică, scoși afară din casele lor? Câți dintre noi cunosc dramele celor peste 300 de romi deportați din Sibiu în Transnistria unde au fost supuși la munci agricole, au trecut prin epidemii de tifos, au îndurat frigul și lipsa alimentelor?

Despre aceste fragmente mai puțin cunoscute din istoria județului Sibiu am discutat sâmbătă, 25 noiembrie 2023, la evenimentul de inaugurare a expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu”. Până pe 25 ianuarie 2024 puteți vizita expoziția pentru a descoperi #poveștideviață, #imaginidintrecut.

La dialogul moderat de Cristina Guseth, au participat: Daniel Crețu, Lector Univ. Dr., Departament Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Iulia-Aura Lazăr, profesor istorie, Colegiul Național “Samuel von Brukenthal”, Daniela Rotărescu, profesor istorie, Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, Ana Bărbulescu de la Institutul „Elie Wiesel” și reprezentanții elevilor de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. În Sibiu, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul de Artă.

Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale unităților de învățământ amintite.

Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-sibiu/

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content