skip to Main Content

Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu

Jefuiți, maltratați, obligați să își cedeze afacerile, evacuați din locuințe- sunt câteva dintre măsurile la care au fost supuși evreii din Sibiu, în perioada Statului Național Legionar. Ulterior, în perioada Holocaustului, în județ, au fost aduși evrei din toată țară, în detașamente de muncă forțată.
În aceeași perioadă, romii din județ au fost forțați să părăsească comunitățile în care erau integrați, fiind deportați în Transnistria unde au îndurat condiții inumane de viață.

27 septembrie 2023 – la Sibiu a avut loc seminarul organizat de Institutul „Elie Wiesel” cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Liceul de Artă în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu”.

Sub îndrumarea cadrelor didactice și în colaborare cu cercetătorii de la Institutul „Elie Wiesel”, elevii vor realiza scenariul pentru două dintre panourile expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu” care va aduce în atenția publicului fragmente din istoria comunităților locale de evrei și romi, din perioada Holocaustului în România.

Expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu” este organizată în cadrul proiectului Visualising The Past Through Graphic Novels.Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

În Sibiu, expoziția se desfășoară cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean.

La realizarea panourilor de bandă desenată din Sibiu au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul de Artă din Sibiu.

Ilustrator: Octav Ungureanu

                                    

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content