skip to Main Content
Imagini din trecut. Holocaustul în Sighet, 20 septembrie 2024

„Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș” a ajuns ieri și la Sighet, locul din care, în urmă cu 80 de ani, mii de evrei erau îmbarcați în trenuri cu destinația Auschwitz-Birkenau. Printre ei, Elie Wiesel împreună cu familia.

„Dacă închid ochii, încă văd Sighetu așa cum era… până să se lase noaptea peste noi toți” – Elie Wiesel.

Expoziția inaugurată în iunie la Baia Mare a fost realizată în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare și Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației. Prin urmare, ieri, 20 septembrie, vernisajul din Sighet a debutat cu un dialog găzduit de Liceul Teoretic „Leőwey Klára”. Un dialog despre artă ca formă de rezistență și instrument al memoriei; despre cum putem descoperi istoria prin forme alternative de cunoaștere; despre memorie și cum influențează evenimentele din perioada Holocaustului prezentul urmașilor supraviețuitorilor.
Un dialog în care elevii ne-au împărtășit emoțiile cunoașterii istoriei locale și parcursul devenirii lor drept ambasadori ai memoriei.

Au participat la vernisaj și la dialog: Vasile Moldovan, Primarul Municipiului Sighet, David Lieberman, președintele Comunității Evreiești din Sighet, Peninah Zilberman – Fondator & CEO, fundația TARBUT, Alina Florea – prof. istorie, Liceul Teoretic „Leőwey Klára” și elevii de la Liceul Teoretic „Leőwey Klára” care au contribuit la realizarea scenariului expoziției.

„Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș” este o expoziție de bandă desenată care ne aduce mai aproape de poveștile de viață ale evreilor din județul Maramureș, din perioada Holocaustului. Expoziția este realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

În Maramureș, proiectul s-a implementat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare, cu sprijinul Inspectoratului Județean Maramureș, al Asociației Maramureș Heritage, al Fundației Sighet Tarbut. Benzile desenate sunt ilustrate de Octav Ungureanu după scenariul creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice ale unităților de învățământ amintite.

Expoziția poate fi vizitată în Piața Libertății din Sighet până la finalul lunii octombrie.

Benzile desenate pot fi vizualizate online, aici: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/imagini-din-trecut-holocaustul-din-maramures/

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content