skip to Main Content

Institutul „Elie Wiesel” decorat de președintele României

Luni, 27 ianuarie, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a fost decorat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” categoria H „Cercetare științifică” pentru activitatea desfășurată.

„În cei aproape 15 ani de activitate, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, instituția de referință în ceea ce privește educația și cercetarea despre Holocaust, a promovat cunoașterea acestui genocid, a apărat memoria victimelor și a contribuit la descurajarea incidentelor antisemite și rasiste.” – președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Foto: Administrația prezidențială.

Mesajul directorului general al Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, în cadrul ceremoniei de decorare:

Domnule Președinte,

Vă mulțumesc.
Vă mulțumesc în numele tuturor colegilor mei, care în acești aproape 15 ani au desfășurat activitate pentru ca Institutul “Elie Wiesel” să fie astăzi Aici.
Vă informez că institutul este de patru ani partener al rețelei europene pentru crearea unei infrastructuri comune de cercetare a Holocaustului, program finanțat din fonduri europene. La finalul acestui proiect România are toate șansele de a deveni un hub regional pentru cercetare, educație, memorie a Holocastului și combatere a antisemitismului.

Domnule Președinte,

Cu această decorație, președinția României face al doilea mare gest simbolic, după raportul “Comisiei internaționale Elie Wiesel”, de asumare a tragediei evreilor din perioada Antonescu, ca pagină a istoriei României. Prin această decorație statul român afirmă în mod clar că este deosebit de preocupat ca cele întâmplate să nu se mai repete. Iar noi suntem parte a acestei preocupări.

În încheiere, vă lansez invitația de a fi alături de noi în toamna acestui an la evenimentul internațional pe care îl vom organiza pentru a sărbători 15 ani de existență.

Vă mulțumesc!

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content