Iunie 1941- Pogromul de la Iași
În vagonul în care se afla, dintre cei 137 de evrei au supravieţuit 8. Iancu Ţucărman a supravieţuit trenului Iaşi-Podu Iloaiei.
După câteva luni, li s-a permis să se întoarcă în Iaşi. Până la sfârşitul războiului Iancu a făcut muncă obligatorie la Uzina Electrică, la o fabrică de textile, la staţia CFR Socola sau la curăţatul zăpezii în timpul iernii.
Sfârşitul lunii iunie 1941 aducea la Iași unul dintre cele mai violente episoade în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, pogromul care a determinat sfârşitul pentru aproximativ 13.000 de evrei din localitate. Cei care au scăpat cu viaţă din trenurile morţii, precum şi evreii care au rămas în oraş, au continuat să fie discriminaţi şi să aibă parte de restricţii până la sfârşitul războiului.
La începutul lunii iulie 1941, autorităţile au decis că evreii trebuie să aibă un semn distinctiv. În multe localităţi din Moldova Steaua galbenă a fost purtată vreme de câteva luni.
Iancu Ţucărman păstrează și azi bucata de material pe care în 1941 a fost obligat să o poarte pentru vina că s-a născut evreu.
Foto anunț purtare a stelei galbene: https://collections.ushmm.org/search/catalog/pa1151736