skip to Main Content

Decembrie 1940- Munca obligatorie a evreilor din România

În decembrie 1940 intra în vigoare decretul-lege nr. 3984 prin care evreii au fost excluși de la serviciul militar. Aceștia urmau să plătească o taxă ȋn cuantumul serviciului militar neefectuat și să se supună regimului de muncă obligatorie care se desfășura sub jurisdicție militară.

Vreme de aproape 4 ani aceasta a fost legea care a stat la baza regimului de muncă obligatorie la care au fost supuși evreii din România. Aceștia puteau să fie trimiși la muncă fie în interiorul localităților de rezidență sau acolo unde erau evacuați, fie ȋn detașamentele exterioare de muncă, acolo unde condițiile de muncă și cazare erau extrem de dificile.

Evreii la munca obligatorie la dezafectarea cimitirului Sevastopol

Sursa foto: Foto 1,2,3- Arhiva CNSAS & foto 4- USHMM.

Destinul celor care au trecut prin experiența muncii obligatorii a fost diferit de la caz la caz. Ȋn 1941 Preisler Froim locuia ȋmpreună cu familia ȋn Ploiești. La ȋnceputul lunii iulie, la fel ca toți evreii bărbați ȋntre 18 și 60 de ani acesta a fost ȋnchis ȋn unul din imobilele care aparțineau comunității. Ȋn noaptea de 12 spre 13 iulie ei au fost strȃnși la centrul de recrutare și trimiși pe jos spre lagărul de la Teiș, de lȃngă Tȃrgoviște. Froim ȋși amintea că:

„ȋn timpul cȃnd eram ȋn lagăr, eram scos ȋn fiecare zi la munci din cele mai ȋnjositoare, avȃnd de suportat și batjocura și ȋnjurăturile populației”

Ȋn 27 august 1941 s-a numărat printre evreii trimiși la detașamentul de muncă de la Găești, unde era mai rău decât în lagăr. Aici a stat până pe 16 decembrie 1941, când Cercul de recrutare Dâmbovița l-a trimis către Cercul Teritorial Buzău. Evreilor din zona petroliferă Ploiești le-a fost condiționată eliberarea din lagăr de părăsirea respectivei regiuni. Așa a ajuns Froim Preisler să aibă domiciliul obligatoriu în Buzău. Deși nu avea pe nimeni în localitate și nici cu ce să se întrețină, și aici a trebuit să facă muncă obligatorie.

La 23 mai 1942 a fost trimis cu Batalionul IV Drumuri în Basarabia, la Tarutino. Aici a spart piatră și a construit drumuri până în octombrie. Următoarea destinație pentru Froim a fost Saba, în județul Cetatea Albă unde a lucrat până la 20 aprilie 1943. Jandarmeria din Saba l-a arestat și trimis la închisoarea din Cetatea Albă. De ce?

Ȋn 1941, în timp ce se afla în batalion de muncă obligatorie, soția sa bolnavă se găsea la Ploiești. Ea n-a putut să depună personal efectele cerute fiecărui evreu pentru efortul de război. Persoana trimisă de soție a păstrat respectivele lucruri și a falsificat dovada de depunere. Așa a ajuns Froim Preisler să fie judecat și condamnat la 5 ani de închisoare și 20.000 lei amendă. El a fost transferat la închisoarea Rudului din Ploiești, iar după 5 luni a fost amnistiat. Froim s-a întors la muncă obligatorie în Basarabia unde a stat până la 23 august 1944.

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content