skip to Main Content

Calea Dudești- Comunitatea Evreilor din București

 

 

 

 

 

 

 

Aici ȋncepea Calea Dudești.
Astăzi singurul reper care amintește de vechiul cartier este intersecția străzii Anton Pann cu bulevardul Unirii. Ȋn 21 ianuarie 1941, la numărul 24 se găsea sediul Comunității Evreilor din București. Ȋn mijlocul zilei, un grup de legionari au pătruns ȋn sediu, i-au ridicat pe cei prezenți și au devastat birourile Comunității. Aceeași indivizi s-au ȋntors cu Sigmund Collin, casierul Comunității pe care l-au forțat să deschidă casa de bani. Ȋn una din fotografiile făcute la sediul CEB după pogrom se observă svastici și simboluri legionare desenate pe mobilier.

Sigmund Collin a fost găsit cȃteva zile mai tȃrziu printre evreii omorȃți ȋn pădurea Jilava. Acesta avea 60 de ani și era de profesie comerciant, luptase pentru Romȃnia ȋn al Doilea Război Balcanic și ȋn Primul Război Mondial. Fusese decorat cu medaliile „Avȃntul Țării”, „Victoria” și „Crucea Comemorativă”.

Foto:

Dan Vartanian, fotografie Calea Dudești, 1979 (https://www.flickr.com/photos/danvartanian/202894961/in/album-72157594191815554/);
Matatias Carp, Cartea Neagră, vol. 1.

 

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content