Antisemitismul în vremuri de pandemie
RAPORT 2021-2022
RAPORT 2021-2022
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” publică noul raport de monitorizare a antisemitismului în România. Analiza urmărește evoluția discursului instigator la ură din mediul online și acțiunile cu caracter extremist, antisemit, manifestate în spațiul public.
Principalele observații din raport (https://bit.ly/3okgIeV ):
- La nivelul autorităților centrale, angajamentul de combatere a acțiunilor extremiste este reconfirmat prin adoptarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și prin introducerea în școli a disciplinei Istoria evreilor și a Holocaustului din România.
- La nivelul structurilor locale însă, a funcționarilor, magistraților și a structurilor cu atribuții de implementare a legilor și măsurilor adoptate de Parlament și Executiv, se constată o cunoaștere precară, o lipsă de conștientizare a problematicii monitorizate și de responsabilitate, fapt care îngreunează punerea în practică a intențiilor clar afirmate de autoritățile centrale. De aceea, în spațiul public din Romȃnia continuă să existe străzi și monumente ale unor persoane condamnate pentru crime de război. Cu excepția unui caz izolat (Consiliul Local Constanța a hotărȃt redenumirea străzii „Mareșal Ion Antonescu”), lista identificată de presă ȋn august 2021 rămȃne neschimbată la momentul redactării raportului.
- La nivelul societății, segmentul cu atitudini şi comportamente extremiste este încurajat de lipsa de reacţie a autorităţilor şi în conjucturi specifice nu ezită să se exprime şi să-şi facă auzite prejudecăţile şi intoleranţa.
- Actele de vandalizare a locurilor cu o simbolistică aparte pentru comunitățile evreiești din România, elogierea memoriei foștilor legionari, a persoanelor condamnate pentru crime de război sau cunoscute pentru atitudinile extremiste, mesajele antisemite în Parlament și trivializarea memoriei victimelor Holocaustului rămân o constantă în spațiul public din România.
- Discursul instigator la ură continuă să se manifeste intens în mediul online, pe website-uri, blog-uri, platforme de socializare, valorificând teme prezente pe agenda publică (campania de vaccinare, combaterea antisemitismului, studierea Istoriei evreilor și a Holocaustului în școli, declanșarea războiului în Ucraina), promovând teorii ale conspirațiilor și idei precum „evreii conduc lumea/România”.
- Facebook continuă să fie rețeaua de socializare cea mai populară în România, reprezentând o sursă principală de informare, un canal major de exprimare publică. Platforma și-a îmbunătățit mecanismele de eliminare a conținuturilor care contravin legii sau standardelor comunității. Măsurile luate determină utilizatorii care distribuie conținut antisemit să migreze către alte canale de comunicare online, mult mai permisive, precum Telegram sau VK.
Raportul poate fi consultat integral aici: https://bit.ly/3okgIeV
20 iulie 2022
Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39