skip to Main Content
80 de ani de la Pogromul din Iași. Drepți între Popoare

„Orice istorie este compusă din lumini și umbre, din evenimente și tragedii…”- Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași.

În urmă cu 80 de ani, la final de iunie, moartea și viața, umilința și întrajutorarea, deznădejdea și fărâmele de speranță, ura și omenia se intersectau pe străzile Iașiului care avea una dintre cele mai numeroase comunități evreiești din România. Actele de violență și înjosirile greu de imaginat la care au fost supuși mii de evrei de către reprezentanți ai statului sau civili, moartea a peste 13.000 dintre ei, copii, bătrâni, femei sau bărbați, ilustrează perioadele întunecate din istoria orașului.

În același timp, acțiunile de salvare sau simple acte de ajutor din partea celor care nu au putut rămâne pasivi reprezintă razele de speranță din acea perioadă. Curajul celor care și-au riscat viața pentru a salva evrei a fost recunoscut prin acordarea titlului de „Drept între Popoare” de către Institutul Yad Vashem din Ierusalim/Israel. Titlul de Drept între Popoare a fost acordat următorilor cetățeni din Iași: Elisabeta Ștrul (Nicopoi), Nona Pântea, Grigore Profir, Dumitru Beceanu, Simionescu Constantin, Mircea Petru Sion. O contribuție semnificativă în salvarea evreilor din trenul Iași-Călărași a avut-o Viorica Agarici, Șefa Crucii Roșii din Roman.

Fragmente din aceste povești de salvare sunt prezentate în cadrul panourilor expoziționale din centrele de cartier din: Nicolina, Păcurari, Tătărași, Frumoasa, Alexandru.

Expoziție organizată în contextul comemorării a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Organizatori:  

Panourile prezentate în centrele de cartier: Nicolina, Frumoasa, Păcurari, Tătărași, Alexandru

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content