skip to Main Content

Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor

Septembrie 1940 cu Dictatul de la Viena, precum și ocuparea țării de către naziști în martie 1944 sunt momente cheie în istoria evreilor din județul Bihor, o istorie marcată de excluderi din viața socială, culturală, economică, interdicții, restricții, violențe, torturi, deportări, despărțiri.
Poveștile de viață ale romilor din județ, deportați în vara 1942, sunt, de asemenea, parte integrantă din istoria întunecată a județului.

26 martie 2024 – la Oradea a avut loc seminarul organizat de Institutul „Elie Wiesel” cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor”.

Sub îndrumarea cadrelor didactice și în colaborare cu cercetătorii de la Institutul „Elie Wiesel”, elevii vor realiza scenariul pentru două dintre panourile expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor” care va aduce în atenția publicului fragmente din istoria comunităților locale de evrei și romi, din perioada Holocaustului din Europa și România.

Expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor” este organizată în cadrul proiectului Visualising The Past Through Graphic Novels.Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timiș) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

În Bihor, expoziția se desfășoară cu sprijinul  Fundaţia de Protejarea a Monumentelor Istorice din Judeţul BihorOradea Heritage.

La realizarea panourilor de bandă desenată din Bihor au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”.

Ilustrator: Octav Ungureanu

                                   

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content