skip to Main Content

MONITORIZAREA ȘI COMBATEREA DISCURSULUI
ANTISEMIT ȘI ANTI-ROMA ÎN SOCIAL MEDIA

În perioada 1 Martie 2016 – 30 Martie 2017Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” desfășoară proiectul ”Monitoring and combating Antisemitism and Antigypsyism in social media”, finanțat de către EVZ Stiftung (Fundația ”Rememorare, Responsabilitate și Viitor”).

Proiectul își propune să diminueze cultura impunității care domină Social Media în România cu privire la mesajele instigatoare la ură împotriva romilor și evreilor și, totodată, să atragă atenția cu privire la nevoia de a contracara ura motivată pe criterii etnice care se răspândește prin intermediul rețelelor de socializare.

În acest scop, Institutul va monitoriza conținutul antisemit și anti-Roma prezent pe Facebook și YouTube, va raporta administratorilor acestor site-uri mesajele care incită la ură și va urmări modul în care  aceștia sancționează discursul instigator la ură împotriva evreilor și romilor.

În ultima etapă a proiectului, Institutul va organiza de asemenea o conferință adresată instituțiilor și organizațiilor preocupate de combaterea discursului instigator la ură în cadrul căreia se vor prezenta principalele rezultate ale monitorizării. Conferința va constitui o oportunitate și pentru lansarea unei campanii de lungă durată prin care, cu ajutorul partenerilor din domeniul educației, Institutul va încerca să atragă tinerii într-un efort colectiv de raportare a discursului instigator la ură prezent în social-media.

 

Raport final

În perioada martie-decembrie 2016 o echipă de cercetători din cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a realizat un proiect de monitorizare a DIU împotriva evreilor și romilor în social-media. Rezultatele monitorizării pot fi consultate în următorul Raport. Proiectul a fost susținut de către Fundația “Memorie, Responsabilitate, Viitor” (Germania).

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content