Pogromul de la Iași. MEMORIA locurilor
www.iasi1941.com
„Nu mor cu adevărat decât cei care sunt uitați…”
Uitarea este un proces natural, un mecanism prin care creierul uman oferă protecție în fața traumelor. Uităm pentru a ne proteja de un trecut dureros. Uneori însă uităm pentru că nu ne putem asuma, nu putem accepta, ori din ignoranță. Doar că fuga de trecut nu ne ajută să construim un viitor mai bun pentru că acest tip de uitare ne condamnă la a repeta greșelile trecutului.
Zilele sufocante din iunie 1941, teama care plutea în aer, sângele de pe străzi și din curtea Chesturii, aerul irespirabil din vagoanele Trenurilor morții, durerea despărțirii de familie, de prieteni au rămas în amintirea celor care au supraviețuit, a celor care au trăit evenimentele tragice din timpul Pogromului. Amintirea lor însă, ar trebui să rămână în memoria colectivă, a noastră, a tuturor, pentru că uitarea nu șterge greșelile trecutului. Doar le acoperă.
„Pogromul de la Iași. MEMORIA locurilor” ne propune o incursiune în trecutul orașului la final de iunie 1941. Ne îndeamnă să o descoperim așa cum este: cu părți întunecate și, pe alocuri, cu frânturi de speranță și încredere în oameni. Anii au trecut, orașul și-a schimbat arhitectura, dar locurile, martore ale tragediei prin care au fost curmate și/sau schimbate radical viețile evreilor din localitate, ne vorbesc despre întâmplările acelor zile.
Prin intermediul fotografiilor, a mărturiilor, a informațiilor istorice, proiectul ne ajută să descoperim: locuri cu o simbolistică aparte în istoria Pogromului sau locuri care păstrează povești de viață despre despărțiri, speranță și moarte. Un traseu al memoriei care ne îndeamnă la descoperire și amintire!
„Pogromul de la Iași – MEMORIA locurilor” este un proiect realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.