skip to Main Content
Raport de monitorizare: antisemitismul în România înainte și după 7 octombrie 2023

O serie de evenimente derulate în ultimul an, atât în plan internațional cât și la nivel național, au influențat situația manifestărilor antisemite desfășurate în spațiul public offline sau în mediul online.

Atacul Hamas și conflictul din Orientul Mijlociu au generat o creștere semnificativă a acțiunilor cu caracter antisemit în SUA sau în țări din Europa, printre care și România. De asemenea, introducerea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” la învățământul liceal, a reprezentant un alt eveniment cheie care a influențat dinamica mesajelor negaționiste, conspiraționiste și antisemite.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a monitorizat manifestările cu privire la antisemitism și distorsionarea Holocaustului în România în perioada mai 2023 – aprilie 2024, rezultatele putând fi consultate în raportul publicat aici: https://bit.ly/3WIpYLZ

Menționăm că ne-am propus mai degrabă o analiză calitativă (tipuri de mesaje), dar nu am omis nici autori sau canale de transmitere a unor astfel de mesaje.

În perioada monitorizată se remarcă o extindere a manifestărilor antisemite – prin înmulțirea înscrisurilor și manifestațiilor stradale, acțiuni de vandalizare, distribuție de literatură și materiale de propagandă extremistă, precum și pătrunderea în mass-media a narațiunilor cu caracter antisemit sau care vehiculează stereotipuri și prejudecăți nocive. Lideri sau responsabili politici au promovat atât online, cât și în Parlament, mesaje antisemite, negaționiste sau incitatoare la ură, fără a suferi consecințe pentru acțiunile și afirmațiile lor și fără poziții ferme din partea restului clasei politice.

Conform informațiilor statistice ale Ministerului Public, pentru instituțiile responsabile cu aplicarea legii (poliție, parchet), sesizările nu reprezintă o prioritate.

O tendință pozitivă vine din partea autorităților în privința îndepărtării de pe spațiul public a denumirilor care fac trimitere la criminali de război.

La nivel guvernamental, adoptarea celei de-a doua etape a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2024-2027, demonstrează angajamentul autorităților centrale pentru consolidarea politicilor publice în domeniu. Rămâne însă vizibil decalajul dintre dezideratele proiectate la nivel central și capacitatea de-a interioriza și a pune în aplicare aceste politici de către autoritățile locale.

Câteva dintre manifestările indicate în cadrul raportului:
ACȚIUNI DE VANDALIZARE: inscripții cu simboluri și sloganuri naziste pe zidurile sinagogilor din Timișoara, Sighetu Marmației, ori în diverse locuri publice din București și Iași.
CULTUL CRIMINALILOR DE RĂZBOI ȘI RECUPERAREA MEMORIEI LEGIONARE ÎN INSTITUȚII PUBLICE: instituții publice care găzduiesc evenimente cu o agendă de reabilitare a extremismului interbelic și administrații locale care continuă să susțină cultul criminalilor de război și memoria legionară prin păstrarea locurilor publice denumite după criminali de război ori negaționiști: în mai 2023, Biblioteca Județeană și Consiliul Județean Alba au organizat Târgul de carte „Alba Transilvania”, în cadrul căruia a avut loc un moment artistic numit „Povestea viorii lui Radu Gyr”; Primăria și Consiliul local al comunei Havârna din județul Botoșani au denumit Căminul Cultural „Gigă Manole”, după cunoscutul negaționist și admirator al lui Ion Antonescu.
COMERȚUL CU SIMBOLURI ȘI ÎNSEMNE INTERZISE: licitații organizate de Artmark cu obiecte aparținând mareșalului Antonescu, publicații ale lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Moța, A.C. Cuza, fotografii cu lideri legionari, materiale publicitare din perioada interbelică, promovând Garda de fier, ; platforme de comerț online și magazine de anticariat care vând volume precum Mein Kampf, Spitalul a lui Păulescu, Cărticica Șefului de Cuib a lui C.Z. Codreanu; magazine online care vând timbre ori obiecte vestimentare personalizate cu simboluri fasciste, ori care elogiază criminali de război.
ANTISEMITISM ȘI TRIVIALIZAREA HOLOCAUSTULUI ÎN RÂNDUL CLASEI POLITICE: discursuri publice repetate ale senatoarei Diana Șoșoacă prin care neagă Holocaustul din România, elogiază liderii Mișcării Legionare, ori instigă la ură împotriva reprezentanților comunității evreiești, a statului Israel, promovând o retorică conspiraționistă prin postările publicate pe rețelele de socializare sau prin participări la emisiuni online alături de alți indivizi care împărtășesc aceeași viziune negaționistă; manifestări ale reprezentanților sau foștilor membri ai partidului AUR, senatori sau deputați, prin care fac apologia criminalilor de război, neagă Holocaustul și instigă la ură.
CEREMONII ȘI COMEMORĂRI LEGIONARE: evenimente comemorative organizate de Fundația Ogoranu, printre care marșul anual desfășurat cu prilejul Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, la care participă grupuri de extremă dreapta, reprezentanți AUR; comemorările anuale de la Tȃncăbești, ceremonii prin care au fost comemorați legionarii Moța și Marin, la care a participat preotul greco-catolic Marius Vișovan.
ATACTUL TERORIST HAMAS DIN 7 OCTOMBRIE – prilej pentru diseminarea în mediul online a mesajelor cu caracter antisemit și instigator la ură împotriva evreilor și a statului Israel.
INTRODUCEREA DISCIPLINEI „ISTORIA EVREILOR. HOLOCAUSTUL” la liceu a prilejuit proliferarea reacțiilor negative în rândul unor grupări naționaliste și de extremă dreapta care au lansat petiții sau au organizat acțiuni de strângere de semnături pentru eliminarea disciplinei din curricula școlară.
ANTISEMITISM ȘI DISTORISIONAREA HOLOCAUSTULUI ÎN MASS-MEDIA: publicații de extremă dreapta promovează mesaje cu caracter instigator, de negare a Holocaustului sau propagă teorii ale conspirației. La acestea se adaugă publicații sau posturi de televiziune cu acoperire națională (Cotidianul, Ziarul Financiar, Vatra, TVR Moldova, RTV Plus) care redau texte cu caracter negaționist, antisemit sau difuzează emisiuni cu mesaje conspiraționiste.
ANTISEMITISMUL ȘI NEGAREA HOLOCAUSTULUI ÎN MEDIUL ONLINE: pe fondul atacului terorist al Hamas asupra statului Israel și al conflictului din Orientul Mijlociu, s-au intensificat manifestările de antisemitism din mediul online, îndeosebi în rândul comentariilor publicate la articole sau la postări pe rețelele de socializare.

 

30 iulie 2024

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative

E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content