skip to Main Content

Aprilie 1943- romi deportați în Transnistria

De-a lungul anului 1942, peste 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria de către autorităţile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu. Peste 11.000 de romi şi-au pierdut viaţa în Transnistria.

În aprilie 1943, Mihalcea Florea, rom din Pitești, militar în Regimentul 4 Dorobanți Pitești, adresa autorităților o petiție prin care se plângea de faptul că familia sa fusese deportată în Transnistria deși era bine integrată, având proprietăți, meserii și nu aveau cazier. Tatăl său era invalid din Primul Război Mondial.

„Tatăl meu anume Mihalcea Ilie este proprietar având două case construite din munca și agonisința lui, – el fiind muzicant basist, a muncit o viață întreagă să agonisească un adăpost familie sale. În afară de aceasta el mai era pensionar ca invalid din răsboiul 1916. Și în toată viața lui a fost om corect și de o cinste exemplară. Astăzi se află în Transnistria deportat fără nici o vină, împreună cu mama mea anume Rada Ilie Mihalcea și alți trei copii dintre care cel mai mare Contingentul 1944, precum și o fiica în etate de 18 ani.”

Acesta este doar unul dintre numeroase cazuri de deportări abuzive cărora le-au căzut victime romii.

Transnistria- case locuite de romii deportați în perioada 1942-1944

Foto:USHMM/ Arhivele de Stat ale Regiunii Odessa

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content