Ȋn perioada 22 noiembrie – 2 decembrie 2021 s-a desfășurat sondajul de opinie privind „Percepția relațiilor interetnice și Holocaustul din Romȃnia”, cercetare realizată de Studio Twelve la comanda INSHR-EW.
Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a României, fiind realizate 1064 de interviuri, prin metoda CATI, cu o eroare tolerată de ±3%, la un nivel de probabilitate de 95%.
Cercetarea sociologică arată că:
- Cele mai puternice opinii negative sunt față de minoritatea romă. Astfel, 19% dintre respondenți sunt de părere că romii „nu ar trebui să vină ȋn Romȃnia” sau “să viziteze Romȃnia”, iar 38% ȋi percep pe romi drept o amenințare sau o problemă pentru țară.
- Ȋn privința evreilor, 37% dintre respondenți consideră că aceștia „ar fi bine să se ducă să trăiască ȋn țara lor”, iar 30% din eșantion este de acord că ȋn anumite profesii și ocupații numărul evreilor trebuie limitat. De asemenea, 53% dintre intervievați sunt de acord că evreii „ȋși urmăresc doar propriile interese”.
- Ȋn același timp, 65% dintre respondenți sunt de acord că evreii reprezintă o minoritate importantă pentru Romȃnia și 78% apreciază că evreii au o relație bună cu restul populației. De asemenea, 79% opinează că evreii au multe personalități importante ȋn domeniul științific, artistic, medical.
Procentul celor dezinteresați de problema Holocaustului este aproape dublu (40%) față de cel al celor interesați (24%) dintre subiecți.
- 27% dintre respondenți asociază Holocaustul cu exterminarea evreilor în timpul celui de al Doilea Război Mondial și 22% dintre respondenți aleg opțiunea „NS/NR” atunci când sunt rugați să spună la ce se gândesc când aud termenul de Holocaust.
- 65% dintre respondenți apreciază că Holocaustul s-a întâmplat în Germania, 52% în alte țări și doar 32% consideră că acesta s-a întâmplat și în România.
-
- Dintre cei care afirmă că Holocaustul a avut loc și ȋn Romȃnia (32% din eșantion), 63% au identificat greșit „deportarea evreilor ȋn lagăre controlate de Germania nazistă” drept o acțiune a Holocaustului din Romȃnia și 51% au indicat drept acțiune principală a Holocaustului din Romȃnia „confiscarea bunurilor mobile și imobile”.
- Din același sub-eșantion (32% din eșantion) 53% consideră că Germania nazistă este principalul responsabil pentru declanșarea Holocaustului ȋn Romȃnia și doar 31% consideră că responsabilitatea principală este a Guvernului Antonescu.
- În rȃndurile celor care cunosc că Holocaustul a avut loc ȋn Romȃnia (32% din eșantion), 51% au indicat, eronat, drept cauză a deportării romilor, ȋn Transnistria de către guvernul Antonescu, „influența Germaniei asupra guvernului Romȃniei”.
- 90% dintre respondenți sunt de acord că memoria victimelor Holocaustului trebuie păstrată vie. Totodată, 35% din eșantion consideră că „evreii se folosesc de Holocaustul din Romȃnia pentru interese proprii”.
Principalele surse de informare despre problema Holocaustului sunt Internetul și televiziunea. Școala are un rol redus.
- Percepția cu privire la personalitatea lui Ion Antonescu rămȃne polarizată. Antonescu continuă să fie văzut drept un patriot (59% dintre respondenți) și un mare strateg (53%) și ȋntr-o măsură similară respondenții sunt de acord că Antonescu este responsabil de crime ȋmpotriva romilor (50%) și de crime ȋmpotriva evreilor (46%). La fel ca la sondajele precedente, la ȋntrebarea despre Ion Antonescu se remarcă procentul mare al celor care oferă non-răspunsuri (nu pot aprecia; nu știu/nu răspund), aproximativ 1/5 din eșantion.
- 70% dintre respondenți sunt de acord că Mișcarea Legionară „a fost responsabilă pentru crime ȋmpotriva unor lideri politici”, iar 55% consideră că aceasta a fost o organizație fascistă.
- Dintre cei care declară că partidele și formațiunile politice actuale au mesaje antisemite (43% din eșantion) cei mai mulți menționează AUR (35%), urmat de PSD și PNL, ambele fiind menționate de 16% dintre respondenții sub-eșantionului de 43%.
Sondajul de opinie poate fi consultat aici.
23 decembrie 2021
Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39