skip to Main Content
Comunicat de presă: sondaj de opinie – percepții ale românilor asupra minorităților

Statul Israel sau palestinienii, o alegere indecisă

În perioada 20.11-04.12.2023, Grupul de Studii Comportamentale AVANGARDE a realizat pentru Institutul „Elie Wiesel” un sondaj de opinie despre memoria și educația despre Holocaust, criza din Orientul Mijlociu și relația majorității cu evreii. Sondajul s-a realizat pe un eșantion reprezentativ de 1332 persoane de peste 18 ani. Datele au fost culese prin metoda CATI.

Iată câțiva indicatori relevanți :

  • Deși în aparență o majoritate ar susține statul Israel în conflictul cu organizația teroristă Hamas, în realitate situația este nuanțată. Astfel, la întrebarea cu cine simpatizează în conflictul Israel-Hamas, 40% se situează de partea Israelului, 26% a palestinienilor și 2% susțin organizația Hamas, dar 32% nu au exprimat nici o opțiune.
  • Percepția nu este favorabilă noii discipline de trunchi comun pentru clasa a XI a, „Istoria evreilor. Holocaustul” : 52% respingere și 44% acord pentru noua disciplină.
  • Poziție explicabilă în parte și prin aceea că numai 11% recunosc că evreii din România au fost victime ale Holocaustului, iar dintre aceștia, numai 31% indică responsabilitatea principală a lui Ion Antonescu pentru distrugerea evreilor și romilor, iar 54% optează pentru Germania. De asemenea, 20% din total respondenți percep evreii ca pe o „amenințare/o problemă”.
  • Memoria lui Ion Antonescu este în continuare într-o zonă gri : 45% îl privesc ca mare patriot, 36% îi recunosc statutul de criminal de război, 40% îl consideră responsabil pentru exterminarea evreilor și 43% pentru exterminarea romilor.

Pentru mai multe detalii, rezultatele studiului pot fi consultate aici.

13 decembrie  2023

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content