skip to Main Content

Sonderkommando Auschwitz. În iadul camerelor de gazare

Titlu: Sonderkommando Auschwitz. În iadul camerelor de gazare

Autor: Shlomo Venezia
Prefață de Simone Veil
Cuvânt-înainte de Alexandru Florian

Preț: 38 lei
Pentru comenzi: office@inshr-ew.ro

 

 

 

 

Cartea lui Shlomo Venezia este unica mărturie completă care ne-a parvenit de la un supraviețuitor al Sonderkommando, unitățile speciale din lagărul de exterminare de la Auschiwtz. Autorul descrie cu precizie cum a fost condamnat să îndeplinească o misiune abominabilă, aceea de a-i ajuta pe deportații trimiși la moarte după triere să se dezbrace și să intre în camerele de gazare, apoi să care la cuptoarele de incinerare cadavrele victimelor. La rândul lor, membrii Sonderkommando au fost aproape toți asasinați de către naziști.

Dând dovadă de onestitate ireproșabilă, Shlomo Venezia evocă toate aspectele macabre ale activității Sonderkommando, oferind detalii insuportabile, care dau întreaga măsură a acestor crime.

 

Shlomo Venezia s-a născut în Grecia, la Salonic, în 29 decembrie 1923, într-o familie de evrei sefarzi. ajuns la 11 aprilie 1944 în lagărul de exterminare de la Auschiwtz-Birkenau împreună cu întreaga sa familie, din care mama și două fetițe, surorile lui, pier în camerele de gazare, Venezia a fost trimis să lucreze în Sonderkommando. Evacuat de la Auschwitz, a supraviețuit marșurilor morții și a fost eliberat de aramata americană în 1945. Shlomo Venezia a murit la Roma în 2012.

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content