skip to Main Content

Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului- 10 octombrie 2019

Comemorată anual, Ziua Națională a Victimelor Holocaustului din România aduce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat în mod tragic viețile membrilor comunităților evreiești și rome din România acelei perioade.

Exprimarea publică a compasiunii și respectului reprezintă o responsabilitate civică și un simbol al consolidării valorilor democratice, iar organizarea activităților comemorative reiterează mesajul responsabilității și a prevenirii consecințelor tragice pe care le pot avea atitudinile anti-semite, rasiale sau discriminatorii.

Cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria și a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează o ceremonie de depunere de coroane și o serie de activități cultural-educaționale.

Joi, 10 octombrie 2019, la Memorialul Victimelor Holocaustului în București, începând cu ora 10:00, va avea loc ceremonia de comemorare și depunere de coroane. Reprezentanți ai Președinției, Camerei Deputaților, Guvernului, ai Corpului Diplomatic, ai comunității evreiești și ai societății civile sunt așteptați să participe.

În perioada 11-12 octombrie 2019, Institutul „Elie Wiesel” organizează colocviul internațional „Memorializarea în contemporaneitate a Holocaustului în Europa Centrală și de Est”. Conferința interdisciplinară reunește experți din 5 țări care vor discuta despre forme contemporane de memorializare a Holocaustului, urmărind aprofundarea subiectului privind mecanisme ale memoriei.

Luni, 14 octombrie 2019, la ora 11:30, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în Sala Multifuncțională se va inaugura expoziția tematică „Remeber to resist. Memoria Genocidului împotriva romilor din România”. Proiectul este organizat de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit în parteneriat cu Institutul „Elie Wiesel” și documentează memoriile supraviețuitorilor romi ai Holocaustului, precum și a martorilor încă în viață ai acestei tragedii.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 12 noiembrie.

De asemenea, până pe data de 19 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român poate fi vizitată expoziția internațională „Între viață și moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului”. Expoziția a deschis seria activităților organizate cu prilejul Zilei Naționale a Victimelor Holocaustului din România.
Proiectul este rezultatul colaborării între Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (ENRS), Muzeul de Istorie a Evreilor din Polonia (POLIN) și Centrul Memorial al Eroilor Tăcuți (Silent Heroes Memorial Center) din Berlin și prezintă poveștile unor supraviețuitori ai Holocaustului și ale unor salvatori din unsprezece țări (Croația, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Ucraina și România).

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content