skip to Main Content

Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România- 9 octombrie 2020

În contextul împlinirii a 79 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează vineri, 9 octombrie 2020, începând cu ora 10:00, o ceremonie de comemorare la Memorialul Victimelor Holocaustului din București.

În octombrie 1941 începea deportarea evreilor din România în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortați în Transnistria. În perioada 1941-1943, în lagărele și ghetourile din Transnistria au murit între 115.000 şi 118.000 de evrei locali, 105.000 şi 120.000 de evrei din România și 11.000 de romi.

Concepută de autorităţile antonesciene ca o variantă românească a Soluţiei Finale, deportarea în Transnistria a presupus exterminarea prin condiții de viață precare: lipsa hranei, a măsurilor de igienă, izbucnirea de epidemii.

„Aveam 18 ani când am fost deportată. […] Auschwitz a fost soluția totală, dar în cei trei ani în care am fost în Transnistria am murit bucată cu bucată.”- interviu Miriam Korber Bercovici, supraviețuitoare a deportărilor în Transnistria.

Rememorarea evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și comemorarea Zilei Naționale a Victimelor Holocaustului din România reprezintă o expresie a compasiunii și respectului, dar mai ales o responsabilitate civică firească prin care putem preveni reiterarea unor astfel de acțiuni cu caracter antisemit, rasial, discriminatoriu.

La ceremonia depunerii de coroane, organizată vineri, sunt așteptați să participe reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunității evreiești și societății civile.

Serviciul Administrativ-Comunicare
Departament Relații Publice și programe cultural-educative
E-mail: office@inshr-ew.ro
Tel. + 40-21-318 09 39

Back To Top
×Close search
Search
Skip to content