IUNIE 1941- IUNIE 2021: 80 de ani de la Pogromul din Iași
Pogromul de la Iaşi este printre cele mai cunoscute episoade ale Holocaustului din România. Istoricii îl consideră „prima fază a distrugerii fizice a evreilor din România”.
În noaptea de 28 spre 29 iunie 1941, patrule formate din civili, gardieni publici, polițiști, soldați români și germani au exercitat violențe asupra evreilor.
În dimineața zilei de 29 iunie, în curtea Chesturii din Iași erau strâși câteva mii de evrei. În câteva ore, o mare parte dintre aceștia au fost uciși, iar supraviețuitorii masacrului din oraș a fost îmbarcați în două trenuri cu vagoane de marfă spre Podu Iloaiei și Călărași. Pogromul s-a încheiat pe 6 iulie când primul tren a ajuns la Călărași.
În urma evenimentelor din acele zile, aproximativ 13.000 de evrei au fost uciși, dintre care 2.700 doar în Trenurile Morții. O treime din populația evreiască din Iași a murit atunci.
Sunt cifre și date care ne vorbesc despre oameni și despre o parte din trecutul nostru. Despre memoria celor care au suferit și au murit în timpul Pogromului din Iași, despre semnificația acestor episoade istorice și importanța asumării și reamintirii lor s-a discutat în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iași, în perioada 28-29 iunie 2021.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit luni și marți, 28-29 iunie, conferința internațională „IAȘI 1941-2021: MEMORIE, ASUMARE, UITARE”. În deschiderea conferinței au vorbit : rectorul Universității, Tudorel Toader, decanul Facultății de Filosofie și Științe Socio-Politice, Conțiu Tiberiu Șoitu, Alexandru Muraru, Reprezentantul Special al Guvernului Românie pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel, E.S. Arthur Muttli, Ambasadorul Elveției, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, Eduard Kupferberg, Secretarul general al Federației Comunităților Evreiești din România, Benjamina Vladcovschi, Președintele Comunității Evreiești din Iași, Mihcael Cernea, supraviețuitor al Pogromului și Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”.
Lucrările conferinței au adus în discuție teme precum antisemitismul cultural și politic în România interbelică, pogromuri și masacre din vara anului 1941, memoria Holocaustului, antisemitism și extrema dreapta, prezentate de conferențiari din Europa, Statele Unite ale Americii și Israel: Constantin Iordachi (Ungaria), Valentin Săndulescu, Marius Cazan, Daniel Boboc, Andrei Muraru, Alexandru Muraru, Mihai Dinu Gheorghiu, Michael Shafir, Tibori Szabo Zoltan (România), Dennis Deletant, Roland Clark (Marea Britanie), Armin Heinen, Gaelle Fisher (Germania), Karel Berkhoff (Olanda), Paul Shapiro (SUA), Alexander Avram (Israel).
Marți, 29 iunie, în cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos au avut loc ceremoniile de comemorare în cadrul cărora au transmis mesaje și au depus coroane de flori în memoria victimelor: reprezentantul Administrației Prezidențiale, cel al Guvernului României, al Guvernului Republicii Federale Germania, reprezentanți ai administrației locale, ai corpului diplomatic și ai comunităților evreiești.
În aceeași zi, 29 iunie 2021, în curtea fostei Chesturi de poliție s-a desfășurat ceremonia de inaugurare a Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iași, în locul unde în urmă cu exact 80 de ani atrocitățile întreprinse împotriva evreilor de autoritățile române de atunci erau în plină desfășurare. Ceremonia a început cu un recital al corului Filarmonicii din Iași, „Gavriil Musicescu” și urmat mesaje transmise de: Elisabeth Ungureanu, coordonatorul expoziției permanente a muzeului, Alexandru Muraru, Reprezentantul Special al Guvernului, Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, Mihai Chirica, Primaul Municipiului Iași, Felix Klein, Comisar al Guvernului Federal German pentru lupta împotriva antisemitismului, Daniel Holtgen, reprezentant al Consiliului Europei pentru combaterea antisemitismului, Eduard Kupferberg, secretar general al Federației Comunităților evreilor din România și Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”.
Seria evenimentelor comemorative s-a încheiat cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iași în cadrul căreia supraviețuitori ai Pogromului și Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” au primit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Iași”.
În această perioadă, în centrele de cartier ale Primăriei Municipiului Iași (Păcurari, Tătărași, Alexandru, Nicolina, Frumoasa) s-a inaugurat expoziția care aduce în atenția publicului fragmente din istoria Pogromului din Iași și povești de salvare din timpul Holocaustului. Expoziția va rămâne în Centrele de cartier până în luna decembrie și poate fi vizionată și pe website-ul Institutului : https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/expozitie-80-ani-pogrom-drepti-intre-popoare/
Evenimentele comemorative organizate la Iași în perioada 28-29 iunie au fost realizate în parteneriat de către : Institutul Național pentru Studierea Holocausutlui din România „Elie Wiesel”, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.